Sairaalassa leikkauksen jälkeen

Voit liikkua sairaalassa vointisi mukaan. Osaston henkilökunta opastaa sinua kun nouset ylös ensimmäistä kertaa leikkauksen jälkeen. Vuodelepo kaularankaleikkauksen jälkeen on tarpeen vain harvoin.

​​​​​​​Leikkauksen jälkeen rauhalliset pään liikkeet, ja käsien ja hartioiden liike ovat alusta asti sallittuja ja suositeltavia, jos lääkäri tai fysioterapeutti ei ole toisin ohjannut. Liikkuminen edistää verenkiertoa ja nestekiertoa. Lääkkeet ja paikallaanolo voivat hidastaa suolen toimintaa, joten liikkuminen on senkin vuoksi tärkeää.

Fysioterapeutti antaa sinulle sairaalassa yksilölliset ohjeet liikkumiseen. Tarvittaessa saat sinulle räätälöityjä harjoitusohjeita, jotka käytte fysioterapeutin kanssa yhdessä läpi. Keskustele fysioterapeuttisi kanssa milloin voit palata omien lajiesi harrastamisen ja uuden lajin aloittamisesta.

Kuinka kauan toipuminen kestää?

Toipilasaika vaihtelee leikkauksesta riippuen, joten noudata aina fysioterapeutin tai lääkärin antamia rajoituksia ja ohjeita.

Useimmiten toipilasaika on 1 - 2 kuukautta. Sen aikana on syytä välttää voimakkaimpia pään ääritaivutuksia ja retkahduksia. Lisäksi raskasta nostamista ja ylävartalon voimakasta rasittamista tulee välttää. Myös samassa työasennossa pitkään oleminen voi hidastaa toipumista, joten huomioi tauot. Vältä esimerkiksi pitkäkestoista tietokoneella oloa tai käsitöiden tekoa.

Toipilasaikana voit liikkua monipuolisesti ja tehdä monia kotitöitä kun huomioit rajoitukset. Rajoitusten vuoksi ei siis tarvitse vuodelepoa.


AlkuunSeuraava sivu