Siirry sivun sisältöön

Säännöllinen liikkuminen edistää nivelreumaa sairastavan terveyttä

Voit noudattaa yleisiä liikkumisen suosituksia reumasairaudestasi huolimatta.

Nivelreumassa hyvän nivelliikkuvuuden ylläpitäminen sekä niveliä tukevien lihasten harjoittaminen on erityisen tärkeää. Yleisen aikuisten liikkumisen suosituksen mukaan suositellaan:

  • Reipasta liikkumista vähintään 2 tuntia 30 minuuttia viikossa tai rasittavampaa liikuntaa 1 tunti 15 minuuttia viikossa.

  • Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa kaksi kertaa viikossa.

  • Kevyttä liikuskelua mahdollisimman usein.

  • Taukoja paikallaoloon aina kun voit.

  • Palauttavaa unta riittävästi.

Nämä suositukset sopivat myös nivelreumaa sairastaville. Huomioi kuitenkin oma tilanteesi liikuntaa harrastaessasi.

Helposti toteutettavia voimisteluohjeita löydät muun muassa Reumaliiton verkkosivuilta Jumpat-otsikon alta.

Vähäinenkin liikkumisen lisääminen arjessa kannattaa. Kaikki liike on terveydelle eduksi.

Mikäli liikkumiseesi on tullut tauko nivelreuman oireiden takia tai et ole aikaisemmin liikkunut säännöllisesti, aloita liikkuminen kevyesti.

  • Toteuta liikuskelua ja paikallaanolon tauottamista joka päivä. Esimerkiksi kevyet kotiaskareet ovat keino tauottaa paikallaoloa ja olla liikkeellä.

  • Voit lisätä aktiivisuutta arkielämääsi esimerkiksi liikkumalla työ- ja kauppamatkat kävellen tai pyörällä, tai vähentämällä päivittäistä istumisaikaa.

  • Lisää liikkumisen kestoa ja rasittavuutta vähitellen vointisi mukaan, tavoitteena liikkumisen suositusten mukainen liikuntamäärää.

Lisää liikkumisen suosituksista voit lukea:

Kuntoutumistalon Liikkumisen aloittamisen omahoito-ohjelmasta voit saada tukea liikkumisen aloittamiseen. Tutustu omahoito-ohjelmaan:

Tukea liikkumisen aloittamiseen voit saada esimerkiksi myös Reumaliiton ja paikallisten reumayhdistysten, kaupunkien ja kuntien liikuntatoimen, kansalais- ja työväenopistojen, urheiluseurojen ja yksityisten liikunta yritysten kautta.

Niveloireet ovat usein voimakkaimmillaan aamulla ja helpottavat muutaman tunnin sisällä. Tämän vuoksi nivelreumaa sairastaville liikunta saattaakin sopia parhaiten iltapäivällä tai illalla. Opettele tunnistamaan kehosi viestit ja löydä itsellesi sopivin aika liikkumiseen.

Ystävän kanssa tai ryhmässä liikkuminen on tehokasta. Kunnat tarjoavat ohjattuja ryhmäliikuntapalveluita ja paikallisilla reumayhdistyksillä on liikuntatoimintaa.

Tutustu myös oman paikkakuntasi yksityisten liikuntayritysten, kansalaisopistojen sekä urheiluseurojen tarjoamaan toimintaan. Voit pyytää tarkempia ohjeita tai neuvoa liikunnan aloittamiseen fysioterapeutilta tai muulta liikunnan tai terveydenhuollon ammattilaiselta.

Päivitetty 29.6.2022