Siirry sivun sisältöön

Keinoja lievittää nivelreuman aiheuttamia kaularankamuutoksen oireita

Pystyt itse vaikuttamaan atlantoaksiaalisen subluksaation eli AAS:n aiheuttamiin oireisiin.

Huomioi kaikessa toiminnassasi hyvä ryhti ja ergonomia, jotta niska ei kuormitu liikaa. Jos sinulla on todettu AAS, huomioi nämä ohjeet.

Miten voin lievittää oireita?

Hyvän pystyasennon ylläpitämiseen tarvitaan mahdollisimman vähän lihastyötä, jolloin keho ei kuormitu liikaa. Kiinnitä erityisesti huomiota pään asentoon. Pään tulisi olla suorassa linjassa suhteessa hartioihin.

Hyvässä istuma-asennossa kehon paino on tasaisesti kummallakin pakaralla ja lannerangassa luontainen notko. Tällöin ylävartalo ja pää ovat hyvässä asennossa.

Voit tarkkailla päivän aikana asentoasi esimerkiksi peilin tai kuvien avulla. Hyvässä ryhdissä kehon osat asettuvat tasapainoisesti päällekkäin.

Lue lisää ryhdistä Kuntoutumistalon oppaasta.

Ergonomian huomiointi on tärkeää kaikissa päivittäisissä toimissa. Pään pitkäaikaista eteen taivutettua asentoa arkiaskareissa kannattaa välttää. Tässä muutama vinkki, kuinka voit säilyttää pään hyvän asennon esimerkiksi lukiessasi tai käyttäessäsi kännykkää.

Hyvä tyyny ja patja tukevat selkä- ja kaularangan asentoa, kun nukut. Tyynyn tulee tukea kaularankaa niin, että kaularanka pysyy suorassa asennossa selkärangan jatkeena.

Hyvä patja on tukeva mutta myötäilee selän kaaria. Kylkimakuulla voit laittaa tyynyn polviesi väliin. Selinmakuulla voit laittaa polvien alle muutaman tyynyn.

  Kylmähoito

  Voit käyttää kylmähoitoa kipualueelle useita kertoja päivässä, 10–20 minuuttia kerralla. Kotikonsteina käyvät pakastevihannespussi, kuivat herneet tai viljan jyvät kylmennettynä pakastimessa, muovipussiin laitettu lumi, kylmägeelipakkaukset, kylmägeeli ja kylmä vesi. Laita ohut pyyhe tai kangas ihon ja kylmäpakkauksen väliin, näin vältät ihon paleltumisen.

  Lämpöhoito

  Lämpöhoidoilla voit rentouttaa jännittyneitä lihaksia. Lämpöä käytetään kipuihin, kun hoidettavalla alueella ei ole tulehdusoireita. Pidä lämpöpakkausta 20–30 minuuttia kerrallaan kipualueella. Voit kokeilla mikrossa lämmitettäviä lämpöpakkauksia tai sähkölämpötyynyä. Voit myös kokeilla lämmintä vesisuihkua tai kylpyä.

  Pehmeä tukikaulus
  yksilöllisesti valmistettu kova tukikaulus

  Käytä tukikaulusta lievittämään niskan kipua ja rentouttamaan niskan lihaksia. Pehmeä tukikaulus rajoittaa pään taivutusta jonkin verran. Kova tukikaulus estää pään eteentaivutusta. Käytä sitä esimerkiksi automatkoilla ja julkisessa liikenteessä. Saat ohjeita tukikauluksen käytöstä terveydenhuollon ammattilaiselta.

  Kuvissa yläpuolella on pehmeä tukikaulus ja yksilöllisesti valmistettu kova tukikaulus.

  Lue lisää tukikauluksista.

  Päivitetty 15.1.2024