Siirry sivun sisältöön

Ruoan valmistus tai kaupassa käynti on minulle vaikeaa

Ruoanlaitto tai kaupassakäynti voi olla monesta syystä hankalaa. Riittävästä ravitsemuksesta tulisi kuitenkin huolehtia haastavissakin elämäntilanteissa.

Aina ruokaa ei jaksaisi itse valmistaa. Varsinkin yksin asuessa ruoanlaitto voi tuntua työläältä. Liikkuminen tai toimintakyky voi olla huonoa tai kauppaan meneminen tai siellä asioiminen vaivalloista.

Pohdi alla olevien vinkkien avulla, miten voisit helpottaa päivittäistä ruokatalouttasi.

Oletko jo hyödyntänyt kauppojen valmisruokatarjontaa? Valmisruoat ovat hyvä valinta silloin, kun itse ei valmista ruokaa. Valmisruokien valikoima on runsas; palvelutiskin irtomyynnin lämpimät ruoat ja lisäkkeet, pakatut valmisateriat sekä pakasteannokset. Suosi valinnoissa Sydänmerkki-tuotteita, sillä niissä rasvan laatu on parempi ja suolan määrä vähäisempi kuin muissa vastaavissa valmistuotteissa.

Valmisruoan lisukkeeksi aterialle kannattaa ottaa kasviksia tai hedelmiä, täysjyväleipää ja ruokajuomaa. Osa valmisruoista sisältää niukasti proteiinia. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi kasvissosekeitot. Näitä ruokia voi täydentää esimerkiksi raejuustolla, kotijuustolla, keitetyllä kananmunalla tai syödä lisäksi rahkapohjaisen jälkiruoan.

Oletko hyödyntänyt ateriapalvelua, jotta saisit arkipäivisin kotiisi valmiin ruoan? Ateriapalvelua hyödyntävät yleensä ikääntyneet, mutta joistakin ateriapalveluista ja kotiruokapalveluista voi tilata ruoan kuka tahansa. Lämpimän, monipuolisen aterian kotiin tilaaminen on suositeltavaa etenkin kuntoutujille, ja muille erityisapua tarvitseville. Ateria- ja kotiruokapalveluita on erityyppisiä; kannattaakin ottaa selville oman kunnan käytännöt sekä yksityiset palveluntarjoajat.

Muistathan, että toimitettu ateria, yleensä lounas, ei ole yksinään riittävä kattamaan koko päivän energian ja ravintoaineiden tarvetta. Lisäksi tarvitaan yleensä aamupala, päivällinen ja iltapala sekä 1-2 välipalaa.

Osa kaupoista tarjoaa kauppakassipalvelua, jossa halutut ostokset tilataan etukäteen ja noudetaan kaupasta. Tilaus tehdään yleensä internetin verkkopalvelussa, mutta joissain tapauksissa tilauksen voi tehdä myös soittamalla tai sähköpostilla. Tilauksen mukaiset ostokset kerätään kaupan hyllyiltä valmiiksi kassiin ja voit noutaa ne sopimuksen mukaan kaupasta (noutopalvelu), tai tilata myös kotiinkuljetuspalvelun. Tuotteiden hinnat ovat samat kuin myymälässä. Noutopalvelu ja kotiinkuljetus ovat maksullisia.

Kauppakassipalvelua tarjoavia kauppoja voi etsiä netistä tai kysyä siitä suoraan kaupasta.

Lounasaikaan ravintoloissa on saatavilla edullisia annoksia ja ne voivat tuoda vaihtelua arkeen. Monissa kaupungeissa ravintolasta voi myös ostaa ruokaa kotiin tai retkelle. Suomalaisen selvityksen mukaan tällaisen palvelun käyttäjiä on kaikissa ikäryhmissä. Kotona tarjottu ravintolaruoka voi aikaansaada vaihtelua ja parhaimmillaan helpottaa arkea. Voit myös tarkistaa toimiiko kaupungissasi jokin ruokalähettifirma, jolloin saat tilattua ruokaa suoraan kotiovellesi.

Päivitetty 15.2.2024