Siirry sivun sisältöön

Miten tasapainotan toiminnan ja levon suhdetta arjessani?

Kun kokeilet eri keinoja, löydät sinulle parhaat tavat tasapainottaa toimintaa ja lepoa arjessasi.

Yhtäjaksoinen kuormitus on hyvä katkaista pienellä lepotauolla tekemisen aikana.

Kokeile esimerkiksi ruoanlaiton lomassa rentouttaa hetkeksi molemmat kädet vartalosi vierelle. Näin poistat lihasjännityksen ylävartalostasi ja lihaksesi ja nivelesi saavat rentoutua.

Raskaat ja monivaiheiset työt ja askareet, kuten suursiivous tai pihatyöt, kannattaa suorittaa osissa tai jakaa eri päiville.

Käytä hetki aikaa suunnitteluun ennen toiminnan aloittamista, jotta osaat varata työlle riittävästi aikaa. Voit halutessasi suunnitella päiväsi toimintaa erilaisten älypuhelinsovellusten tai kalenterin avulla. Katso videolta esimerkki, miten voit toteuttaa suunnittelun.

Kehon ja mielen hyvinvoinnista huolehtiminen rentouttavien harjoitusten tai tekemisen avulla on hyväksi. Tähän voit ottaa avuksesi esimerkiksi mieluisan harrastuksen tai rentoutusharjoituksen.

Tutustu erilaisiin kehon ja mielen rentoutusharjoituksiin, joita löydät Mielenterveystalosta.

Unihygieniaan kuuluvat muun muassa säännölliset nukkumaanmenoajat sekä makuuhuoneen ja sängyn olosuhteiden huomioiminen. Kofeiini- ja sokeripitoisten tuotteiden nauttimista on syytä välttää hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Kuuntele kehoasi nukkumaan käydessäsi ja hae sopivaa asentoa.

Paremman nukkumisasennon löytämistä voi helpottaa esimerkiksi muotoiltu tyyny.

Lue lisää ergonomiasta levätessä ja unen merkityksestä

Päivitetty 5.1.2024