Siirry sivun sisältöön

Muutokset kehossa synnytyksen jälkeen

Raskauden ja synnytyksen jälkeen tuntemukset, asenteet ja käsitykset omasta kehosta voivat muuttua.

Synnytyksen jälkeen kehossa tapahtuu monia muutoksia. Raskausaika ja synnytys venyttävät ja kuormittavat muun muassa lantionpohjan- ja keskivartalon lihaksia, jotka ovat tärkeitä kehon asennon kannattelussa. Myös imettäminen ja kasvavat rinnat vaikuttavat kehon asentoon.

Hormonaaliset muutokset synnytyksen jälkeen

Hormonaalisten muutosten takia emättimen limakalvot voivat olla herkät ja aristavat. Tämän vuoksi limakalvojen hoito on usein hyödyllistä synnytyksen jälkeen ja imetyksen aikana. Katso ohjeet limakalvojen hoitoon Toipuminen synnytyksestä -sivulta:

Osalla naisista hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa myös seksuaaliseen halukkuuteen. Lue lisää parisuhteesta ja seksuaalisuudesta Naistalosta:

Muutokset kehossa synnytyksen jälkeen

Kehosi voi tuntua vielä pehmeältä ja joustavalta synnytyksen jälkeen. Vie aikansa ennen kuin sidekudokset palautuvat, joten kehonkuvan muutosten hyväksyminen ja ajan antaminen palautumiselle on tärkeää. Liikkumalla ja harjoittelemalla voit edistää kehon palautumista.

Keskivartalon ja lantionpohjan lihasten aktivoitumista arjen toimissa voit myös lisätä kiinnittämällä huomiota omaan asentoosi. Pyri löytämään vaihtelevia asentoja, kun istut, seisot tai liikut.

Lue lisää lantionpohjan harjoittelusta ja ergonomiasta synnytyksen jälkeen Kuntoutumistalon oppaista.

Muutokset ovat yksilöllisiä ja aikaisemmilla liikunta- ja asentotottumuksilla on vaikutusta kehoon ja sen palautumiseen synnytyksen jälkeen. Tutustu rauhassa muuttuvaan kehoosi.

Päivitetty 18.1.2024