Siirry sivun sisältöön

Lääkehoito purentaelimistön toimintahäiriöiden itsehoidossa

Purentaelimistön kipua voidaan hoitaa myös lääkkeillä.

Turvallisin kipulääke puremalihas- ja leukanivelkivun itsehoitoon on parasetamoli. Parasetamolia tulee käyttää riittävän suurena annoksena oireiden mukaisesti. Annos ei kuitenkaan saa olla yli 3 grammaa vuorokaudessa.

Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä, joita ovat muun muassa ibuprofeeni ja naprokseeni. Nämä voivat kuitenkin ärsyttää vatsaa ja suolistoa ja lisätä mahahaavan riskiä.

Joskus tarpeen mukaan otettu lääkitys on riittävä. Parhaiten lääkkeet kuitenkin toimivat, kun ne otetaan kuurina, säännöllisesti muutaman päivän ajan.

Jos tarpeesi syödä kipulääkettä pitkittyy tai lääkkeen antama apu on riittämätön, ota yhteys hammaslääkäriin. Voit kysyä kipulääkkeiden soveltuvuudesta sinulle myös apteekista.

Paikallisesti iholle siveltäviä kipulääkevalmisteita voi kokeilla muutaman päivän kuurina leukanivelkipuun ja posken alueen puremalihaskipuun.

Jos sinulla on sairauksia tai muita lääkityksiä, sinun kannattaa aina keskustella sinulle sopivista kipulääkkeistä lääkärin kanssa.

Päivitetty 8.11.2022