Mihin asioihin koet tarvitsevasi tukea?

Jokaisen omaan käsitykseen elämästä ja arjesta vaikuttavat henkilökohtaiset kokemukset, ihmissuhteet, kulttuuri, uskonto, ympäristö ja persoona. Oman elämän pohdinta ja arviointi sekä oivallukset ovat siis hyvin yksilöllisiä ja henkilökohtaisia.

Pohdi aluksi hieman omaa tämänhetkistä elämäntilannettasi ja arvioi oman elämäsi sisältöä.

Sinun kannattaa laatia omaan elämäntilanteeseesi sopivat tavoitteet. Erota kuitenkin omia tavoitteita pohtiessasi toisistaan tavoite ja odotus. On eri asia odottaa jotain tapahtuvaksi kuin asettaa itselle tavoite. Tavoite on jotain, johon voit itse pyrkiä ja jonka eteen voit tehdä asioita. Odottaminen sen sijaan on passiivista. Pohdi tavoitteita omasta näkökulmastasi eli aseta tavoitteet oman elämäntilanteesi edistämiseksi.

Tavoitteen tulee olla sinulle merkityksellinen ja myönteinen. Tavoitteita tai tavoitetta kohden kannattaa edetä pikkuhiljaa. Jotkut tavoitteet voi saavuttaa nopeastikin. Isommat tavoitteet kannattaa pilkkoa osatavoitteiksi. Tavoitteiden asettaminen vaatii myös uskallusta ja rohkeutta, jonka vuoksi tavoitteen pitää tuntua omalta.

Kun kovasti jotain haluaa, sen saavuttaminen on todennäköisempää.

Harjoituksia

Oma arvio ja pohdinta nykytilanteesta

  • Arvioi ja pohdi, mikä elämässäsi on positiivista ja hyvää, mihin asioihin kaipaisit muutoksia.
  • Missä asioissa tai tilanteissa koet stressaantuvasi ja mitkä ovat keinosi selviytyä stressaavista tilanteista?

Voit kirjoittaa ajatuksiasi paperille tai koneelle Word-pohjalle. Myös keskustelu jonkun kanssa saattaa auttaa sinua hahmottaan ajatuksiasi.

Omien henkilökohtaisten tavoitteiden asettaminen

  • Mieti, minkä haluaisit olevan elämässäsi paremmin. Unelmasi voivat auttaa tässä.
  • Laadi itsellesi ajatustesi pohjalta 1–5 konkreettista tavoitetta. Tavoitteet voivat olla joko lyhyen tai pitkän aikavälin tavoitteita.
  • Muotoile tavoiteet myönteiseen muotoon, pohdi mitä kohti haluat edetä. Esimerkki tavoitteesta: ”Syön terveellisesti” mieluummin kuin ”En syö karkkia”.
  • Pohdi tavoitteita myös arkeesi sopiviksi.

Vinkki: Juttele tavoitteistasi, vaikka kaverisi kanssa, saatat saada uusia näkökulmia niihin.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  13.2.2020