Siirry sivun sisältöön

Liikkumisen apuvälineet nivelten säästämisen tukena

Liikkumisen apuvälineiden avulla voi vähentää niveliin kohdistuvaa kuormitusta liikkuessa.

Liikkumisen apuväline

  • keventää jalkojen kuormitusta

  • tukee tasapainoa

  • mahdollistaa ja helpottaa liikkumista.

Mikä liikkumisen apuväline avuksi?

Liikkumisen apuvälineen tarve voidaan tarvittaessa arvioida yksilöllisesti fysioterapiassa. Usein liikkumisen apuvälineitä voi saada lainaan oman alueen apuvälinelainaamosta. Liikkumisen apuvälineitä voit myös hankkia itse apuvälinealan liikkeistä tai hyvin varustetuista tavarataloista.

Seuraavassa listassa on esimerkkejä yleisimmistä apuvälineistä.

Kävelykepistä on hyötyä vähäiseen tuen tarpeeseen ja kuormitus alaraajasta kevenee hieman.

Kyynärsauvoilla ja kainalosauvoilla voidaan keventää alaraajan kuormitusta enemmän kuin pelkän kävelykepin avulla. Jos tavallisten kyynärsauvojen käyttö rasittaa käsien niveliä, niin voi kokeilla sauvoja, joissa kyynärosa on vaakatasossa.

Rollaattori eli pyörällinen kävelyteline antaa enemmin tukea kuin sauvat. Rollaattoreita on olemassa myös kyynärvarsinojallisia malleja, jolloin käsien kuormitus vähenee. Kävelypöytä on rollaattoria tukevampi korkea pyörällinen kävelyteline, jossa tukeudutaan kyynärvarsiin.

Pyörätuoli, sähköpyörätuoli tai sähkömopo voi olla hyvä apuväline silloin, kun muiden liikkumisen apuvälineiden käyttö ei onnistu tai ne eivät ole riittäviä. Pyörätuoliin voi tarvittaessa saada kelausavustimet, jotka keventävät kelaamista.

Päivitetty 25.3.2022