Siirry sivun sisältöön

Tasapainoharjoituksia, taso 1

Jos tarvitset tukea tai apuvälineitä pysyäksesi pystyssä, kokeile näitä harjoituksia.

Varmista, että teet tasapainoharjoittelun turvallisesti. Pyydä tarvittaessa ohjeita fysioterapeutilta tasapainon harjoittamiseen. Näin saat oman taitotasosi ja tavoitteidesi mukaisen yksilöllisen harjoitusohjelman.

  • Huomioi, että harjoitteluympäristössä on hyvä valaistus, ja varmista, ettei alusta ole liukas.

  • Ota tarvittaessa tukea tai tee harjoituksia varmistettuna.

  • Käytä esimerkiksi apuvälineitä tai lonkkahousuja turvallisuuden lisäämiseksi.

  • Lopeta harjoittelu, jos se aiheuttaa kipua tai pahentaa vointia.

  • Valitse harjoitteita, jotka eivät tunnu liian helpoilta tai vaikeilta.

Tämä on yleisopas tasapainon omatoimiseen harjoitteluun, eikä se korvaa terveydenhuollon ammattilaisen antamaa ohjausta. Noudata aina ensisijaisesti terveydenhuollon ammattilaiselta saamiasi yksilöllisiä ohjeita.

Eri tapoja harjoitella

Jos tällä sivulla ohjatut harjoitukset tuntuvat liian helpoilta, voit edetä tason 2 harjoituksiin.

Aktiivisuus ja osallistuminen arjen askareisiin tukee tasapainon ylläpysymistä. Vähäinenkin liikkuminen on parempi kuin jatkuva paikallaan oleminen.

Hyödynnä kaikki tilanteet, joissa voit harjoittaa tasapainoa ja lihasvoimaa. Kun esimerkiksi nouset tuolilta, tee useampi istumasta seisomaan nousu. Muokkaa ympäristöäsi niin, että pystyt toimimaan turvallisesti myös seisten.

Voit haastaa tasapainoasi vähentämällä käsiin tukeutumista, tuomalla jalkoja lähemmäs toisiaan seistessä ja kääntämällä katsetta eri suuntiin.

Tasapainoharjoituksia voi tehdä eri tavoin. Niitä voi tehdä istuen tai seisten tuen kanssa.

Alla on esimerkkejä erilaisista tasapainon harjoitusohjelmista, joita on koottu Voitas.fi-sivustolle. Voit myös pyytää terveydenhuollon ammattilaiselta apua harjoittelun suunnitteluun.

Jos seisominen tuntuu mielestäsi epävarmalta, voit tehdä harjoitusohjelmista vain istuen tehtävät liikkeet. Tarvittaessa liikkeet voi tehdä käsinojallisessa tuolissa tai pyörätuolissa. Jos teet liikkeitä seisten, ota käsillä tukea.

Voit vaikeuttaa harjoittelua vähentämällä käsiin tukeutumista, tuomalla jalkoja lähemmäs toisiaan seistessä sekä kääntämällä katsetta eri suuntiin.

Tasapainoa harjoittava liikunta on monipuolista. Se sisältää kestävyyskuntoharjoittelua, lihasvoimaharjoittelua ja liikkeenhallinnan harjoittelua. Pohdi omaa liikkumistasi alla olevien liikuntasuositusten avulla.

Voit pyytää ohjausta liikunnan aloittamiseen ja sopivan lajin löytämiseen esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaiselta tai kunnan liikuntapalveluista. Ohjattua liikuntaa tarjoavat muun muassa kunnat, eri yhdistykset ja yksityiset palveluntuottajat.

Päivitetty 28.2.2023