Siirry sivun sisältöön

Syöpäleikkauksen jälkeisen lymfaturvotuksen hoito

Lymfaturvotuksen hoito on tärkeä aloittaa varhaisessa vaiheessa, kun oireet tuntuvat vielä vähäisiltä.

Syöpäleikkauksen yhteydessä tehty imusolmukkeiden poisto voi aiheuttaa pysyvän imunestekierron häiriön, mikä saattaa johtaa imunesteen kertymiseen leikatun raajan ja/tai vartalon alueelle, tätä kutsutaan lymfaturvotukseksi. Joskus myös yksittäisen imusolmukkeen poiston eli vartijaimusolmukeleikkauksen jälkeen voi tulla lymfaturvotusta. Yleisimmin lymfaturvotus alkaa 2 kuukautta - 2 vuotta leikkauksen jälkeen, mutta riski sen ilmenemiseen säilyy läpi elämän. Mahdolliset syöpähoidot saattavat aiheuttaa tai lisätä lymfaturvotusta.

Jos huomaat turvotusta leikatun puolen raajassa tai vartalon alueella, ota yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön. Lymfaturvotuksen hoidolla pyritään estämään mahdollisten iho- ja kudosmuutosten syntyminen sekä lymfaturvotuksen eteneminen vaikea-asteiseksi.

Lymfaturvotuksen hoito:

Kompressiohoidon tarkoituksena on tuottaa vastapainetta turvonneeseen kudokseen ja edistää imunesteen ja verenkierron virtausta. Kompressiohoito aloitetaan yleensä kompressiosidoksilla ja tarpeen mukaan hankitaan yksilölliset kompressiotuotteet. Kompressiotuotteet, kuten tukihiha tai tukisukka, ovat yleensä yksilöllisesti mittatilaustyönä valmistettuja ja niitä on saatavana eri kompressio- eli paineluokissa.

Lue lisää kompressiotuotteiden hankinnasta ja käytön aloituksesta:

Kompressiosidonnan avulla voit myös hoitaa lymfaturvotusta. Jos lymfaturvotusta hoidetaan kompressiosidonnalla, ohjeet käydään kanssasi läpi ja harjoittelet sitä aina ensin ammattilaisen kanssa. Katso tulostettavat ohjeet:

Syöpäleikkauksen jälkeen liikunta on turvallista sekä tärkeä osa lymfaturvotuksen hoitoa. Liikunta saattaa jopa vähentää lymfaturvotusta.

Jos sinulla on todettu syöpä, voit lukea liikuntaohjeita:

Ylipaino lisää lymfaturvotuksen riskiä. Painonpudotuksella on positiivinen vaikutus jo alkaneeseen lymfaturvotukseen. Tukea painonhallintaan saat Painonhallintatalosta:

Leikatun puolen raajaa on hyvä käyttää arjen toiminnoissa. Raajan nestekiertoa parantavat liikeharjoitukset tulee aloittaa mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen. Harjoitteiden kestoa ja rasittavuutta on hyvä lisätä asteittain, mikä voi pienentää lymfaturvotuksen riskiä.

Jos lymfaturvotusta on todettu, liike- ja lihasvoimaharjoittelu ovat tärkeä osa lymfaturvotuksen hoitoa.

Myös kohoasennosta voi olla apua turvotuksen hoitoon.

Leikkauksen jälkeen ihon hoitoon tulee kiinnittää erityistä huomiosta, koska imusolmukkeiden poisto heikentää tulehduksilta suojaavaa puolustusjärjestelmää. Tulehdus voi joskus aiheuttaa turvotusta tai lisätä olemassa olevaa lymfaturvotusta. Hyvä ihonhoito on osa lymfaturvotuksen hoitoa ja se voi vähentää riskiä ihon tulehduksille. Lue lisää:

Pahimmillaan ihovaurio tarjoaa kasvualustan bakteeriperäiselle ruusutulehdukselle. Ruusun oireita ovat voimakas punoitus, turvotus, särky sekä korkea kuume. Toistuva ruusuinfektio voi hankaloittaa turvotusta. Oireiden ilmaantuessa tulee hakeutua välittömästi oman alueen terveyskeskuksen päivystykseen. Bakteeriperäinen ruusutulehdus vaatii aina antibioottihoidon.

Lue lisää ruususta:

Lymfaturvotuksen hoito aloitetaan ja suunnitellaan aina yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Jos epäilet sinulla olevan lymfaturvotusta, ota yhteyttä sinua hoitaneeseen yksikköön.

Lue lisää:

Päivitetty 22.2.2024