Siirry sivun sisältöön

Liikkuminen sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen jälkeen

Päivittäinen liikunta on tärkeä osa sepelvaltimoiden ohitusleikkauksesta kuntoutumista.

Liikunta

  • nopeuttaa sepelvaltimoiden ohitusleikkauksesta toipumista

  • parantaa ohitussiirteiden pysymistä auki.

Huomioithan, että tämä on yleisopas sepelvaltimoiden ohitusleikkauksesta kuntoutumiseen. Noudata aina ensisijaisesti saamiasi yksilöllisiä ohjeita tai kysy tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiselta, mitkä ohjeet soveltuvat juuri sinulle.

Leikkauksen jälkeen liikkeelle lähdetään mahdollisimman varhain omien voimavarojen mukaisesti. Varhainen liikkeellelähtö ja hengityksen tehostaminen edistävät toipumista ja ehkäisevät sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen jälkeisiä komplikaatioita. Tutustu liikkeelle lähtemisessä huomioitaviin seikkoihin ja hengitysharjoitteluun Kuntoutumistalon oppaiden kautta.

Sepelvaltimoiden ohitusleikkauksessa rintalasta avataan. Leikkauksesta johtuva kipu ja kireydet saattavat muuttaa ryhtiä ja vaikeuttaa olkanivelten toimintaa ja hengitystä.  

Liikeharjoittelulla pyritään 

  • huolehtimaan ryhdistä

  • lisäämään olkanivelten ja rintakehän liikkuvuutta

  • helpottamaan hengitystä.

Liikeharjoittelu aloitetaan jo sairaalassa ja sitä on hyvä jatkaa kotona rintalastan luutumisen ajan eli noin 2–3 k​​uukautta. Tutustu liikeharjoitteisiin ja niiden tekemiseen oheisen linkin kautta. Voit myös tulostaa liikeharjoitteista PDF-ohjeen.

Liikunta vaikuttaa edullisesti useimpiin sepelvaltimotaudin vaaratekijöihin ja​​​ estää näin suonten uudelleen ahtautumista. Monipuolinen liikunta on ohitusleikkauksen jälkeen suositeltavaa. Myös kevyet kotityöt, kuten ruuan valmistus, pölyjen pyyhkiminen ja tiskaaminen ovat hyviä keinoja lisätä arjen aktiivisuutta. Lue lisää liikunnan hyödyistä sydämelle, liikkumisessa huomioitavista asioista ja liikunnan lisäämisestä rintalastan ohitusleikkauksen jälkeen linkkien kautta.

Sepelvaltimotaudin hoito on oleellista, sillä ohitusleikkaus ei paranna sepelvaltimota​​​utia. Voit vaikuttaa sepelvaltimotaudin etenemiseen ja omaan hyvinvointiisi elintavoilla, kuten

  • tupakoimattomuudella

  • säännöllisellä liikunnalla

  • sydänystävällisellä ruokavaliolla

  • stressin vähentämisellä

  • riittävällä unella.

Lue lisää​ sepelvaltimotaudista ja liikunnasta sepelvaltimotaudin hoidossa.

Muihin elintapoihin liittyviin asioihin voit tutustua oheisten linkkien kautta.

Leikkauksen​ jälkeen sukupuolielämä on sallittua. Valitse seksuaalisen kanssakäymisen muodot sinulle sopiviksi. Lue lisää seksistä ohitusleikkauksen jälkeen sydänliiton verkkosivuilta.

Tarjolla on erilaisia tuki- ja kuntoutuspalveluja riippuen tilanteestasi ja tarpeistasi. Kuntoutus on maksutonta. Tutustu erilaisiin sydänsairaille kohdennettuihin kuntoutuspalveluihin ja vertaistukeen oheisen linkin kautta.

Päivitetty 2.5.2023