Siirry sivun sisältöön

Vatsaleikkauksesta aiheutuvat seksuaalitoimintahäiriöt

Vatsaleikkaus voi muokata kehoa ulkoisesti tai muuttaa seksiin liittyviä toimintoja.

Vatsaleikkaus voi vaikuttaa seksuaalisuuteen ja sen toteuttamiseen monella tapaa. Leikkaus tai siihen liittyvät hoidot voivat aiheuttaa ulkoisia muutoksia kehossa. Sukuelimiin tai niiden toimintaan voi tulla häiriöitä.

Erilaisia seksuaalitoimintoihin liittyviä vaivoja voidaan hoitaa. On tärkeää, että otat seksuaalisuuteen vaikuttavat ongelmat puheeksi hoitavan lääkärisi tai muun terveydenhuollon henkilökunnan kanssa. Tarvittaessa sinulle voidaan varata aika myös seksuaalineuvontaan.

Ulkoiset kehossa tapahtuvat muutokset, kuten leikkausarvet, avanne tai kehon osien poistot voivat muuttaa minäkuvaa ja aiheuttaa epävarmuutta.

  • Sukuelimiin kohdistuvat leikkaukset voivat aiheuttaa muutoksia esimerkiksi emättimen pituudessa tai siemensyöksyssä.

  • Peräaukkoon tai –suoleen kohdistuvat toimenpiteet voivat vaikeuttaa tai estää anaaliyhdyntää.

  • Hermojen vaurioituminen leikkauksessa voi aiheuttaa esimerkiksi hermokipua, tuntomuutoksia tai miehille erektiohäiriöitä.

Hormonitoimintaan vaikuttavien elinten poisto voi aiheuttaa hormonaalisia muutoksia, esimerkiksi limakalvojen kuivumista. Aina kuitenkaan elinten poistot eivät vaikuta hormonitoimintaan, esimerkiksi eturauhasen poistolla ei ole vaikutusta hormoneihin. Vatsan alueen leikkauksiin saattaa liittyä myös hormonitoimintaan vaikuttavia lääkehoitoja.

Urologisista tai gynekologisista leikkauksista voi aiheutua lantionpohjan laskeumia, esimerkiksi virtsarakon, kohdun tai peräsuolen laskeumia. Nämä voivat aiheuttaa esimerkiksi epämiellyttävää tunnetta yhdynnän aikana.

Voit lukea lisää lantionpohjan laskeuman kuntoutuksesta Kuntoutumistalon oppaasta.

Virtsankarkailu

Joistakin urologisista tai gynekologisista leikkauksista voi aiheutua virtsankarkailua. Eturauhasen poistoleikkaus voi aiheuttaa vaurion sisemmässä virtsaputken sulkijalihaksessa, jonka vuoksi virtsaa voi jatkossa karata erektion ja laukeamisen yhteydessä. Tähän voi kokeilla avuksi kondomin käyttöä seksin aikana. Jos sinulla esiintyy virtsankarkailua leikkauksen jälkeen, asiasta on hyvä keskustella hoitavan lääkärin, sairaanhoitajan tai fysioterapeutin kanssa. Virtsankarkailu seksin aikana ei ole vaarallista, mutta se voi tuntua epämiellyttävältä. Voit lukea lisää virtsankarkailun kuntoutuksesta Kuntoutumistalon oppaasta.

Ulosteenkarkailu

Suolistoleikkauksista voi seurata ulosteenkarkailua. Ulosteenkarkailu seksin aikana tuntuu epämiellyttävältä. Ulosteenkarkailua voi estää käyttämällä esimerkiksi anaalitulppaa tai –tamponia. Jos sinulla esiintyy ulosteenkarkailua leikkauksen jälkeen tai tarvitset lisätietoa ulosteenkarkailun apuvälineistä, asiasta on hyvä keskustella hoitavan lääkärin, sairaanhoitajan tai fysioterapeutin kanssa.

Voit lukea lisää ulostamisongelmien kuntoutuksesta Kuntoutumistalon oppaasta.

Erektiohäiriöt

Jos vatsaleikkaus kohdistuu lähelle eturauhasta, voi sen vieressä kulkevat erektiohermot vaurioitua. Jos leikkaukseen liittyy erektiohäiriön riski, siitä kerrotaan sinulle leikkausta edeltävästi. Erektiohäiriö voi myös olla ohimenevä. Kun kudokset leikkausalueella paranevat, myös hermojen toiminnassa voi tapahtua palautumista. Hyvä verenkierto kudoksissa nopeuttaa leikkauksesta palautumista. Voit parantaa kudosten verenkiertoa esimerkiksi erektiolääkkeillä tai lantionpohjan lihasharjoituksilla.

Erektiohäiriöitä voi aiheuttaa myös psyykkiset asiat. Sairastuminen ja siihen liittyvät hoidot vievät voimavaroja toipumiseen, eikä seksiin liittyvät asiat tunnu välttämättä ajankohtaisilta. Kun toipuminen etenee, voi erektiohäiriökin hiljalleen parantua.

Ejakulaatio- eli siemensyöksyyn liittyvät häiriöt

Jos vatsaleikkaus kohdistuu eturauhaseen ja virtsaputken sulkijalihaksiin, voi leikkaus aiheuttaa muutoksia siemensyöksyssä. Virtsarakon ja virtsaputken liittymäkohdassa on sulkijalihas, jonka tehtävänä on sulkea virtsaputki siemensyöksyn aikana ja estää virtsaa valumasta siemennesteen mukana. Tämän lihaksen vaurioituminen voi ohjata siemennesteen virtsarakkoon, jolloin siemenneste poistuu virtsaamisen mukana.

Eturauhasen tehtävä on tuottaa ja varastoida siemennestettä. Eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen siemennestettä ei enää erity.

Voit lukea lisää miesten seksuaalitoimintahäiriöistä ja lantionpohjan lihasharjoituksista Kuntoutumistalon oppaista.

Joissakin lantionpohjaan kohdistuvissa leikkauksissa emätin voi lyhentyä tai lantionpohjaan voi muodostua laskeumia. Emättimen pohjaan voi muodostua arpikudosta leikkauksen tai siihen liittyvien sädehoitojen jälkeen. Leikkaus voi vaurioittaa myös hermoja ja aiheuttaa tuntopuutoksia.

Laskeumat, emättimen lyheneminen tai arpikudos voivat aiheuttaa seksiin liittyvää kipua. Totutut seksiasennot eivät välttämättä tunnu enää hyvältä tai yhdyntä ei onnistu lainkaan. Leikkausten tai syöpähoitojen jälkeen emätintä voidaan laajentaa tarkoitukseen soveltuvan sauvan avulla. Myös seksiasentojen muuttaminen voi helpottaa kipua.

Munasarjojen poistoleikkaus lopettaa elimistön luonnollisen estrogeenin tuotannon. Tästä seuraa limakalvojen ohenemista ja kuivumista. Kuivat limakalvot voivat aiheuttaa epämukavuutta tai haavaumia seksin aikana. Apteekista saatava paikallisestrogeeni tai lääkärin määräämä estrogeenin korvaushoito auttaa estrogeenin tuotantoon liittyvissä ongelmissa. Seksin aikana kannattaa aina käyttää liukuvoidetta.

Lue lisää lantionpohjan laskeumista ja seksuaalisuudesta.

Avanneleikkaus voidaan joutua tekemään joko suolen tai virtsarakon ongelmien vuoksi. Avanneleikkaukseen voi liittyä erilaisia seksuaalisia toimintahäiriöitä riippuen leikkauksen tyypistä. Leikkauksen jälkeen seksi ei välttämättä onnistu totutulla tavalla, vaan voit tarvita avuksi lääkkeitä tai apuvälineitä.

Virtsa-avanneleikkauksen jälkeen miehillä voi esiintyä esimerkiksi erektiöhäiriöitä. Naisilla emätin yleensä lyhenee jonkin verran. Suoliavanneleikkauksen jälkeen peräaukko voidaan joutua sulkemaan. J-pussi leikkauksessa peräsuoli korvataan ohutsuolisäiliöllä, jolloin esimerkiksi anaaliyhdyntää ei suositella.

Avanneleikkaus aiheuttaa kehossa näkyvän muutoksen ja oma keho voi aluksi tuntua vieraalta. Minäkuvan muutokseen tarvitaan aikaa. Avanne saattaa myös haitata totutuissa seksiasennoissa. Pussin teippaaminen, vaihtaminen pienempään intiimipussiin tai peittäminen tarkoitukseen sopivilla asusteilla tai vöillä voi helpottaa seksin toteuttamista.

Voit lukea lisää avanneleikkauksen vaikutuksesta seksuaalisuuteen Vatsatalosta.

Lue lisää käytännön vinkkejä seksin toteuttamiseen Pussin kanssa pedissä- oppaasta.

Päivitetty 11.5.2023