Siirry sivun sisältöön

Lääkkeitä seksuaalitoimintahäiriöihin vatsaleikkauksen jälkeen

Vatsaleikkauksen jälkeisiin seksuaalitoimintahäiriöihin voi saada apua myös erilaisista lääkkeistä.

Monia seksuaalitoimintahäiriöitä voidaan hoitaa lääkkeillä. Lääkehoidosta päättää aina lääkäri ja seksuaalisuuteen liittyvistä ongelmista onkin hyvä keskustella lääkärin kanssa esimerkiksi leikkauksen jälkeisellä jälkitarkastuskäynnillä. Erilaisten lääkkeiden käyttöön voit saada ohjausta esimerkiksi seksuaalineuvojalta.

Erektiolääkkeet

Erektiohäiriöiden yleisin hoitotapa on lääkehoito. Suunkautta otettavat erektiolääkkeet tarvitsevat toimiakseen erektiohermoja. Jos hermot ovat leikkauksessa vaurioituneet, lääkkeistä ei yleensä saa riittävää apua. Lääkkeissä voi olla myös sivuvaikutuksia, joten ne eivät sovi kaikille. Paikallisesti vaikuttavia lääkkeitä ovat esimerkiksi virtsaputkeen laitettava geeli, joka vaikuttaa positiivisesti paisuvaisten verenkiertoon sekä peniksen varteen pistettävä lääke, joka saa erektion aikaiseksi myös ilman hermojen toimintaa.

Estrogeenivalmisteet

Estrogeenin puutos voi aiheuttaa naiselle monenlaisia seksuaalisuuteen vaikuttavia ongelmia. Estrogeeni vähenee naisen elämänkaaressa ikääntyessä, mutta joskus sen väheneminen voi liittyä myös gynekologisiin leikkauksiin. Estrogeenihoidon aloittamisesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Apteekista löytyy monenlaisia paikallisesti vaikuttavia estrogeenivalmisteita, joista voi saada apua emättimen paikallisoireisiin.

Päivitetty 28.2.2024