Siirry sivun sisältöön

Liikkeelle heti rintalastan avausleikkauksen jälkeen

Varhainen liikkeellelähtö ja hengityksen tehostaminen edistävät toipumista ja ehkäisevät rintalastan avausleikkauksen jälkeisiä komplikaatioita.

Leikkauksen jälkeen nouset makuulta istumaan ja menet makuulle kyljen kautta, jolloin rintalasta kuormittuu mahdollisimman vähän. Kyljen kautta makuulta nousemista suositellaan rintalastan luutumisen ajan. Katso ohjeet vuoteesta nousemiseen kyljen kautta.

Saat apua ja ohjausta vuoteesta nousemiseen ja liikkeelle lähtöön. Kun toipumisesi etenee, voit liikkua ja toimia itsenäisesti. Sairaalassa sinulla voi tarvittaessa olla vuoteesta nousua ja makuulle menoa avustamassa niin sanottu elämänlanka tai muu nousemisen tuki. Voit tutustua elämänlangalla vuoteesta nousemiseen alla olevan linkin kautta.

Hengitysharjoituksilla on positiivisia vaikutuksia leikkauksesta toipumiseen. Tutustu leikkauksen jälkeiseen hengitysharjoitteluun oheisen linkin kautta.

Suositeltavaa on, että kävelet lyhyitä matkoja useamman kerran päivässä. Lisää vähitellen kävelymatkan pituutta. Kävelyn aikana saat hieman hengästyä, mutta rasitustuntemuksen tulee olla kevyt tai hieman rasittava. Tavoitteena on omatoimisuuden ja toimintakyvyn palautuminen.

Lue lisää liikunnan rasittavuuden arvioinnista. Voit käyttää apuna kuormituksen arvioinnissa RPE-taulukkoa.

Päivitetty 25.1.2024