Siirry sivun sisältöön

Rinnan alueen leikkaukset ja kuntoutuminen

Rinnan alueen leikkauksista tavallisimpia ovat rintasyöpäleikkaukset ja rinnan muodon korjaukset. Leikkauksen jälkeen on tärkeä jatkaa kevyitä arjen askareita.

Rauhallinen liikeharjoittelu leikatun puolen yläraajalle on tärkeää aloittaa mahdollisimman pian jo leikkauksen jälkeisellä viikolla. Yksilölliset ohjeet liikeharjoitteista saat tarpeen mukaan leikkaavasta yksiköstä.

Liikeharjoittelun avulla arpikudoksesta muodostuu heti alusta alkaen joustavampaa, jolloin kiristyksiä ei tule niin helposti.

Tavoitteena on, että olkanivelen liikelaajuus palautuisi leikkausta edeltävälle tasolle ja arjen toiminnot onnistuisivat kuten ennenkin.

Yleiset ohjeet

 • Aloita rauhallinen liikeharjoittelu heti luvan saatuasi

 • Käytä kipulääkettä tarvittaessa tunti ennen liikeharjoittelua.

 • Käytä käsiäsi mahdollisimman normaalisti, kun kotiudut leikkauksesta.

 • Vältä hikiliikuntaa, raskaita nostoja ja kantamisia toipilasaikana.

 • Varo äkillisiä repiviä käsien liikkeitä, kunnes haavasi on hyvin parantunut.

 • Voit saunoa, kun haavasi on täysin parantunut.

 • Voit palata liikuntaharrastustesi pariin toipilasajan jälkeen.

Mikäli olet epävarma, miten voit toimia, ota yhteyttä sinut leikanneeseen yksikköön.

Arven muodostuminen ja kiristys

Kun leikkaushaava paranee, siihen muodostuu arpikudosta. Se voi aiheuttaa kiristystä ja siksi arpea on tärkeää hoitaa. Arven muodostumisessa on yksilöllisiä eroja. Varmista arpesi hoito-ohjeet sinua hoitavasta yksiköstä.

Eri leikkausten erityispiirteet:

Rinnan osapoisto

Rinnasta voidaan joutua ottamaan pois osa monesta eri syystä. Toipuminen leikkauksen jälkeen on usein nopeaa ja kättä saa käyttää heti normaalisti.

 • Käytä hyvin istuvia rintaliivejä, jotka eivät paina, kunnes haava on parantunut.

 • Hikiliikunnan voit aloittaa, kun haava on täysin parantunut.

Rintojen pienennysleikkaus

Rintojen pienennysleikkauksesta toipuminen vie yleensä noin neljä viikkoa.

 • Käytä hyvin istuvia rintaliivejä öisin ja päivisin neljä viikkoa, noudata aina saamiasi yksilöllisiä ohjeita.

 • Hyppiviä liikkeitä ja runsasta hikoilua sisältävää liikuntaa on hyvä välttää toipilasaikana.

Rinnan poiston jälkeen leikkausalueella on yleensä laskuputki eli dreeni keräämässä kudosnestettä leikkausalueelta. Dreenin kanssa voi toimia normaalisti kotona. Yläraajan liikeharjoittelu on tärkeä aloittaa heti, vaikka dreeni on paikallaan. Dreeni voi lisätä kipua. Tee silloin saamiasi liikeharjoituksia tuntemustesi mukaan ja käytä kipulääkettä säännöllisesti.

Kun dreeni on poistettu leikkausalueelta, yritä liikuttaa yläraajaasi venyttävään tai kiristävään tuntemukseen asti ja siitä aina vähän pidemmälle. Liikeharjoitteita on tärkeä tehdä säännöllisesti ja jatkaa niin kauan, kun haava-alueella tai yläraajassa on kiristävää tuntemusta.

Rinnan poiston jälkeen leikkausalue voi alkaa kiristää arven muodostumisen myötä. Aloita arven hoito, kun haava on parantunut ja leikkausalueelle ei kerry enää kudosnestettä eli seroomaa.

Rinnan poiston jälkeen tai sen yhteydessä rinta voidaan rakentaa omakudossiirteellä eli kielekkeellä tai rasvansiirroilla. Rinnan uudelleenrakennus eli rintarekonstruktio tehdään yleisimmin selkä- tai vatsakielekkeellä. Rintarekonstruktioissa voidaan käyttää myös silikoniproteesia joko itsenäisesti tai yhdistettynä rasvansiirtoon tai kielekerekonstruktioon.

 • Aloita liikeharjoittelu saamiesi ohjeiden mukaan.

 • Pidä rakennettu rinta lämpimänä ja vältä rintaan kohdistuvaa painetta toipilasaikana.

 • Käytä rintaliivejä saamiesi ohjeiden mukaan.

 • Leikkausalueelle voi jäädä dreeni kotiutuessa, katso tarkemmat ohjeet tämän sivun Rinnan poisto eli mastektomia –kohdasta.

 • Kielekkeen tai rasvansiirron ottokohdassa voi olla tarpeen käyttää tukitekstiiliä. Saat tarkemmat ohjeet käyttöön sinut leikanneesta yksiköstä.

Jos rinnan alueen leikkaus ulottuu kainaloon asti, kiristys ja kiputuntemukset voivat paikallistua enimmäkseen kainalon alueelle. Liikeharjoittelu on erittäin tärkeää heti leikkauksen jälkeen, jotta kiristys ei jatkossa estä käden käyttöä. Kainalon alueelle, yläraajaan tai vartalolle voi kehittyä hiljalleen imusuonten kiristystä eli lymfastrangimuodostusta. Lue lisää sen hoidosta:

Mikäli kainalosta poistetaan imusolmukkeita leikkauksen yhteydessä, voi yläraajaan kehittyä myöhemmin lymfaturvotusta. Lue lisää turvotuksen hoidosta:

Päivitetty 1.4.2021