Siirry sivun sisältöön

Liikkuminen vatsan alueen leikkauksen toipilasvaiheessa

Nousujohteinen liikkuminen edistää vatsan alueen leikkauksesta toipumista.

Vatsan alueen leikkauksesta toipuminen on yksilöllistä. Toipilasajan pituuteen ja haavojen paranemiseen vaikuttavat esimerkiksi perussairaudet, yleiskunto, ravitsemus ja leikkaustapa. Avoleikkauksen jälkeen leikkaushaavan ja kudosten paraneminen kestää yleensä 4–8 viikkoa. Tähystysleikkauksen jälkeen toipilasaika on yleensä lyhyempi ja kestää 1-4 viikkoa.

Huomioithan, että nämä ovat yleisohjeita vatsan alueen leikkauksen jälkeen. Noudata aina ensisijaisesti saamiasi yksilöllisiä ohjeita.

Kotiuduttuasi voit vähitellen palata omiin tuttuihin askareisiin ja tehdä kevyitä kotitöitä kuten pyyhkiä pölyjä, laittaa ruokaa tai tiskata astioita. Päivittäisten kevyiden kauppaostosten kantamiseen ei yleensä ole estettä. Toipilasaikana kannattaa välttää äkkinäisiä liikkeitä sekä raskaiden taakkojen nostelua ja kantamista.

Vuoteesta ylösnousua kylkimakuun kautta kannattaa jatkaa koko toipilasvaiheen ajan, jotta paranevalle haava-alueelle ei kohdistu liian suurta rasitusta.

Katso ohje kyljen kautta vuoteesta nousuun oheisesta linkistä.

Kävely kohottaa hyvin yleiskuntoa ja voit aloittaa sen heti kotiuduttuasi. Aloita lyhyellä kävelymatkalla ja lisää rasitusta vähitellen omien tuntemustesi mukaan. Lisää ensin kävelykertoja, sitten matkaa ja lopuksi vauhtia. Porraskävely on sallittua ja usein pieni hengästyminen on vain hyväksi.

Kevyet liikuntaharrastukset voi yleensä aloittaa 4–6 viikon kuluttua leikkauksesta.

Tällaisia liikuntalajeja ovat esimerkiksi:

  • uinti

  • hiihto

  • pyöräily

  • tanssi.

Raskaita urheilulajeja, kuten kuntosaliharjoittelua sekä kamppailu- ja kontaktilajeja, tulisi välttää 8 viikkoa avoimen leikkauksen jälkeen. Kun toipilasvaihe on ohi, voit palata omiin tuttuihin harrastuksiisi.

Katso harjoitusohjeita vatsaleikkauksen jälkeiseen keskivartalon harjoitteluun.

Voit lukea lisää liikkumisen aloittamisesta seuraavasta linkistä.

Vatsaleikkauksen jälkeen seksin voi yleensä aloittaa melko pian, mutta liikkumiseen liittyviä rajoituksia tulee myös tässä noudattaa. Seksin aikana kannattaa huomioida, ettei vatsan alueelle kohdistu pitkäaikaista tai nopeaa jännitystä.

Voit lukea lisää seksuaalisuudesta vatsaleikkauksen jälkeen seuraavasta linkistä.

Haavan parantumisen jälkeen voit aloittaa arven itsehoidon. Lue lisää arven itsehoidosta oheisesta linkistä.

Päivitetty 7.6.2024