Siirry sivun sisältöön

Eturauhasen poiston vaikutukset lantionpohjan toimintaan

Eturauhasen poistoleikkauksen seurauksena virtsaputken sulkijalihasten ja erektiohermojen toiminta voi heikentyä.

Lantionpohjan lihakset ympäröivät peräsuolta ja virtsaputkea. Lihakset toimivat yhteistyössä syvien selkä- ja vatsalihasten kanssa.

Lihasten tehtävänä on muun muassa

  • tukea ja kannattaa lantionpohjan elimiä liikkumisen ja ponnistelun aikana

  • avustaa sulkijalihaksia virtsan- ja ulosteenpidätyksessä

  • osallistua seksuaalitoimintoihin.

Virtsaputken sulkijalihakset puolestaan sijaitsevat eturauhasen ylä- ja alapuolella. Ne säätelevät virtsanpidätystä ja estävät virtsan karkaamisen siemensyöksyn aikana.

Eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen sinulla voi olla virtsankarkailua muutamasta viikosta muutamiin kuukausiin. Voit joutua käyttämään jonkin aikaa virtsankarkailusuojia. Virtsankarkailun kesto ja määrä ovat yksilöllisiä.

Leikkauksessa virtsarakkoosi laitetaan virtsakatetri, jotta virtsaputken ja- rakon välinen ommelsauma paranisi. Katetria pitkin virtsa poistuu keräyspussiin, jota tyhjennät säännöllisesti. Katetri poistetaan noin viikon kuluttua.

Seksuaalisuuteen liittyvät muutokset ovat todennäköisiä eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen. Eturauhassyövän toteaminen ja hoitoon liittyvät toimenpiteet voivat vaikuttaa

  • seksuaaliseen haluun

  • erektioon

  • siemensyöksyyn

  • orgasmiin.

On luonnollista, että vakava sairastuminen aiheuttaa huolta oman seksuaalisuuden muuttumisesta tai vaikuttaa seksuaaliseen haluun.

Leikkauksessa erektiohermojen toiminta saattaa heikentyä tai muuttua pysyvästi. Hermojen paraneminen on hidasta ja voi viedä useita kuukausia.

Virtsaputken sisemmän sulkijalihaksen vahingoittuminen leikkauksessa voi aiheuttaa erektion tai laukeamisen aikaista virtsan valumista.

Eturauhasen poiston jälkeen ei muodostu siemennestettä, jolloin orgasmiin ei liity siemensyöksyä.

Päivitetty 21.12.2020