Mikä on lantionpohjan laskeuma?

Laskeumat ovat synnytyskanavaan ja siitä ulos pullistuvia muutoksia, niin sanottuja gynekologisia tyriä. Laskeuma pääsee syntymään kun lantionpohjan tukirakenteet heikkenevät. Laskeumatyyppejä ja vaikeusasteita on monia.

​​Gynekologisessa laskeumassa kohtu, emättimen etu- tai takaseinä, virtsarakko tai peräsuoli voivat pullistua esille esimerkiksi emättimen aukon kautta. Se voi aiheuttaa painon tunnetta. Oireena voi olla myös virtsaamisen tai ulostamisen vaikeutuminen.

Miten laskeumaa hoidetaan?

Oireita korjataan kirurgisesti. Lievissä tapauksissa oireita voidaan helpottaa ilman leikkausta muun muassa lantionpohjan lihasten harjoittelulla. Fysioterapeutin ohjaus tehostaa lihasharjoittelua.

Opettele huomioimaan minkälainen toiminta aiheuttaa sinulle oireita ja sopeuta arkiliikkumisesi ja tarvittavat lepohetket jaksamisesi mukaan. Jos vain mahdollista, vähennä tekemistä, joka aiheuttaa sinulle oireita. Tauota liikkumista ja jalkeilla oloa asettumalla makuulle hetkeksi.

Kuntoutumisen alkuvaiheessa vähennä lantionpohjaa voimakkaasti kuormittavaa liikuntaa. Välttele esimerkiksi hyppyjä, suosi vaaka-asennossa tehtävää liikuntaa kuten uintia ja voimistelua ja harrasta juoksemisen sijasta mieluummin kävelyä tai hiihtoa. Kuntoutumisen edetessä voit siirtyä haastavampaan liikuntaan.

Naisen kannattaa koko elämänsä ajan vahvistaa lantionpohjan lihaksia. Aloita siis säännöllinen lantionpohjan lihasten harjoittelu, vaikka et kärsisikään laskeumasta.

Lepuuta lantionpohjaa

Lepoasento laskeumapotilaalle.

Muualla Terveyskylässä

Lisätietoa laskeumasta löydät Naistalon Laskeuma -osiosta​.AlkuunSeuraava sivu

 


 

Kyllä

Päivitetty  6.3.2018