Siirry sivun sisältöön

Päihteettömyys tukee kaatumisten ehkäisyä

​​Päihteet heikentävät tarkkaavaisuutta, reaktiokykyä ja tasapainon hallintaa.​

Päihteet lisäävät riskiä kaatumisille ja muille tapaturmille erityisesti ikääntyessä.

Päihteiden käytön lopettaminen on aina suositeltavaa. Päihteiden ja lääkkeiden käytöstä on aina hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Jo pienetkin määrät alkoholia heikentävät tarkkaavaisuutta, reaktiokykyä ja tasapainon hallintaa. Alkoholin päihdyttävä vaikutus lisää riskiä kaatumisille ja muille tapaturmille.

Kyky sietää alkoholia heikkenee iän myötä, minkä vuoksi alkoholinkäytön riskirajat ovat yli 65-vuotiaille alhaisemmat kuin työikäisille.

Alkoholin ja lääkkeiden yhteisvaikutukset

Alkoholin käyttö yhdessä lääkkeiden kanssa ei ole suositeltavaa. Esimerkiksi verenpainelääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutuksena voi seurata verenpaineen laskua, joka voi ilmetä huimauksena ylös noustessa.

Keskustele käytössäsi olevien lääkkeiden ja alkoholin mahdollisista yhteisvaikutuksista lääkärin kanssa.

Huoli alkoholin käytöstä

Oman tai läheisen alkoholin käytön puheeksiotto ei ole aina helppoa, mutta se kannattaa.

Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi alkoholin käytöstä, ota asia puheeksi suoraan läheisten tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Lue lisää alkoholin käyttöön liittyvistä asioista:

Tupakointi nostaa verenpainetta, heikentää yleiskuntoa ja vaikuttaa luuston mineraalipitoisuuteen. Nämä altistavat kaatumisille ja luun murtumisille. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina. Voit saada tukea lopettamiseen. Lue lisää tupakoinnin lopettamisesta:

Huumaavat aineet, kuten kannabis, voivat

  • häiritä keskushermoston toimintaa

  • heikentää tiedon ymmärtämistä ja muistamista

  • vaikeuttaa tunteiden säätelyä.

Huumaavien aineiden päihdyttävä vaikutus lisää riskiä kaatumisille ja muille tapaturmille. Huumeiden käytön lopettaminen kannattaa aina. Voit saada tukea päätöksellesi. Lue lisää päihdeongelmista ja päihteettömyydestä:

Päivitetty 22.4.2022