Siirry sivun sisältöön

Miten voin helpottaa limaisuuttani?

Akuutti hengitystietulehdus tai keuhkosairauden pahenemisvaihe saattavat lisätä limaisuutta. Limanpoistoa on silloin yleensä tehostettava.

Voit kokeilla erilaisia keinoja liman poistamisen tehostamiseksi.

Säännöllinen ja hengästyttävä liikunta on tärkein limanirrotusmenetelmä. Se tehostaa keuhkojesi toimintaa ja auttaa värekarvoja irrottamaan limaa keuhkoputkista.

Yskiminen on elimistön keino liman poistamiseen. Erilaisilla yskimis- ja hengitysharjoituksilla voidaan täydentää liikunnan vaikutusta, mutta niillä ei voida täysin korvata liikunnan tuomaa hyötyä.

Huolehdi hyvästä yskimishygieniasta. Suojaa yskiessäsi suusi kertakäyttönenäliinalla tai yski hihaan. Yski muista henkilöistä poispäin.

Yskimisen sijaan voi kokeilla huffausta eli hönkäisyä, joka rasittaa keuhkoputkia vähemmän. Huomioi myös hönkäistessä hygienia ja tee hönkäisyt erillään muista ihmisistä.

Uloshengitystä vastustavat välineet tehostavat keuhkojen toimintaa. Ne myös helpottavat limanirrotusta vähentämällä sitkeän liman määrää. Esimerkiksi pullopuhalluksella voidaan vastustaa uloshengitystä ja vähentää limaisuutta.

Huomioi välineitä käyttäessäsi hygienia. Puhdista välineet ohjeiden mukaan äläkä käytä toisen henkiön käyttämiä välineitä.

Katso ohjeet pullopuhalluksesta:

Lämpimän nesteen juominen helpottaa liman irtoamista. Juo riittävästi lämpimiä nesteitä, kuten

  • teetä

  • mehua.

Voit myös kokeilla höyryhengitystä liman irtoamisen helpottamiseksi. Lue ohjeet Keuhkotalosta.

Tyhjennysasennoissa painovoima valuttaa limaa keuhkojen ääreisosista kohti nielua, josta lima on helpompi yskiä pois.

Liman irrotusta voit edesauttaa myös lääkkeiden avulla, joihin voit saada reseptin lääkäriltä.

Jos limaisuuden lisääntyminen johtuu allergiasta, voi allergialääkkeistä olla apua limaisuuden vähentämisessä.

Päivitetty 7.6.2022