Siirry sivun sisältöön

Valkoinen tunnustelukeppi

Valkoinen tunnustelukeppi mahdollistaa näkövammaisen turvallisen itsenäisen liikkumisen, esteiden ja ympäristön havaitsemisen ja toimii samalla näkövammaisuuden merkkinä kanssakulkijoille.

Tutustu sivun sisältöön ja varmista tunnustelukepin sopivuus ja turvallinen käyttö.

Tunnustelukeppi myönnetään tietyin perustein näkövammaisille henkilöille lääkinnällisenä kuntoutuksena. Kysy ohjeita tunnustelukepin hankintaan oman sairaanhoitopiirisi näönkuntoutusyksiköstä.

Voit ostaa tunnustelukepin myös omakustanteisesti näkemisen apuvälineisiin erikoistuneesta liikkeestä. Kysy neuvoa sopivan kepin valitsemisessa. Muun muassa kävelyvauhti, ympäristö, näköjäänne ja muut mahdolliset tuki- ja liikuntaelinsairaudet vaikuttavat tunnustelukepin valintaan.

Tutustu tunnustelukepin käyttöön ja sen käyttötarkoituksiin esimerkiksi näkemisen kuntoutusohjaajan tai näkemisen apuvälineisiin erikoistuneen myyjän kanssa.

Tunnustelukepin käyttö vaatii harjoittelua. Pyydä ohjausta oman näönkuntoutuksen liikkumistaidon- tai kuntoutusohjaajalta, mikäli kepin käyttö on sinulle uutta.

Voit puhdistaa tunnustelukepin kostealla liinalla.

Noudata tuotteen mukana tulleita ohjeita. Tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä verkosta.

Ole yhteydessä tunnustelukepin luovuttaneeseen tahoon, kun keppi alkaa olemaan kulunut. Keppi on kulunut, kun se on löysä kuminauhan kiristämisestä huolimatta tai väri on haalistunut pois.

Tunnustelukepin kärki kuluu ja se on syytä vaihtaa, kun keppi ei enää liiku sujuvasti.

Noudata tuotteen mukana tulleita ohjeita. Tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä verkosta.

Tunnustelukeppejä ja kärkiä on erilaisia. Kysy neuvoa sopivan kepin valintaan.

Keppejä ja kärkiä voi halutessaan tilata omakustanteisesti ulkomailta kepin valmistajalta.

Päivitetty 23.2.2024