Siirry sivun sisältöön

Valkoinen merkkikeppi

Merkkikeppi sopii näkövammaisille, jotka vielä kykenevät suunnistamaan ja liikkumaan melko turvallisesti näönvaraisesti, mutta tarvitsevat kepin tunnusteluapua esimerkiksi portaissa tai suojateiden ylittämisessä. Keppi on myös hyvä näkövammaisuuden merkki kanssakulkijoille ja autoilijoille.

Tutustu sivun sisältöön ja varmista valkoisen merkkikepin sopivuus ja turvallinen käyttö.

Valkoinen merkkikeppi myönnetään tietyin perustein näkövammaisille henkilöille lääkinnällisenä kuntoutuksena. Kysy ohjeita merkkikepin hankintaan oman sairaanhoitopiirisi näönkuntoutusyksiköstä.

Voit ostaa merkkikepin myös omakustanteisesti näkemisen apuvälineisiin erikoistuneesta liikkeestä. Kysy neuvoa sopivan kepin valitsemisessa.

Tutustu merkkikepin käyttöön ja sen käyttötarkoituksiin esimerkiksi näkemisen kuntoutusohjaajan tai näkemisen apuvälineisiin erikoistuneen myyjän kanssa.

Pidä keppi kädessä ja liikuta käsiä normaalisti kävellessäsi niin, että keppi on viistosti vartalon edessä. Merkkikepillä ei ole tarkoitus jatkuvasti tunnustella kuljettavaa reittiä.

Pidä suojatiellä keppi vinosti edessäsi siten että toinen pää on maassa. Silloin myös takaa tulevat kanssakulkijat huomaavat kepin. Käytä samaa asentoa, kun haluat pysäyttää bussin.

Merkkikepin sujuva vaatii harjoittelua. Pyydä ohjausta oman näönkuntoutuksen liikkumistaidon- tai kuntoutusohjaajalta, mikäli kepin käyttö on sinulle uutta.

Voit pyyhkiä merkkikepin kostealla pyyhkeellä.

Noudata tuotteen mukana tulleita ohjeita. Tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä verkosta.

Ole yhteydessämerkkikepin luovuttaneeseen tahoon, kun keppi alkaa olla kulunut.

Noudata tuotteen mukana tulleita ohjeita. Tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä verkosta.

Merkkikeppejä on erilaisia. Kysy neuvoa sopivan kepin hankintaan.

Merkkikeppejä voi halutessaan tilata omakustanteisesti ulkomailta kepin valmistajalta.

Päivitetty 23.2.2024