Siirry sivun sisältöön

Nilkkatuki

Nilkkatukea käytetään parantamaan nilkan toimintaa, asennonhallintaa ja linjausta sekä ehkäisemään tai oikaisemaan nilkan virheasentoja.

Tutustu sivun sisältöön ja varmista nilkkatuen sopivuus ja turvallinen käyttö.

Voit hankkia nilkkatuen itse hyvin varustellusta päivittäistavarakaupasta tai apuvälinemyymälästä. Tarkista koko tuotekohtaisesta kokotaulukosta tai sovita tuki ennen hankintaa.

Nilkkatuki voidaan myöntää myös tietyin perustein maksutta lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineenä, jolloin arvion nilkkatuen tarpeesta tekee terveydenhuollon ammattilainen. Maksusitoumuksella myönnettävien nilkkatukien saaminen edellyttää valtakunnallisesti asetettujen luovutusperusteiden täyttymistä.

Akuutit leikkausten jälkeiset tai hoitoon välittömästi liittyvät nilkkatuet katsotaan hoitovälineiksi ja ne saa hoitavasta yksiköstä.

Varmista, että nilkkatuki on sinulle sopiva. Nilkkatuen tulee olla tukeva ja istua napakasti, mutta se ei saa painaa tai puristaa liikaa. Seuraa säännöllisesti ihon kuntoa, kun käytät nilkkatukea.

Jos saat nilkkatuen lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineenä, noudata hoitoyksiköstä saamiasi käyttöohjeita. Ota tarvittaessa yhteys hoitoyksikköön.

Käytä nilkkatukea sinulle annettujen ohjeiden tai omien tarpeidesi mukaan helpottamaan liikkumista ja lievittämään kipua. Nilkkatuen käyttö voi aluksi vaatia totuttelua.

Noudata nilkkatuen mukana tulleita ohjeita. Tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä verkosta.

Tarkasta nilkkatuen kunto säännöllisesti. Epäsopivaa, löystynyttä tai rikki mennyttä nilkkatukea ei tule käyttää.

Noudata nilkkatuen mukana tulleita ohjeita. Tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä verkosta.

Nilkkaa tukevia tukia on erilaisia

  • Kevyet elastiset nilkkatuet antavat kevyen tuen tai kompression ja sallivat kaikki nilkan liikeradat. Niitä käytetään esimerkiksi lievien nivelsidevenähdysten, kroonisen nilkan yliliikkuvuuden, nivelrikon ja niveltulehdusten hoidossa.

  • Kohtalaista ja voimakasta tukea antavat nilkkatuet joustavat vain vähän tai ovat täysin joustamattomia. Niitä käytetään esimerkiksi operaatiosta, vakavasta nivelsidevammasta tai rasitusmurtumasta kuntoutumisen tukena.

  • Peroneustuki on tarkoitettu esimerkiksi riippunilkan hoitoon. Peroneustuki helpottaa kävelyä, jos nilkan koukistaminen ei onnistu.

  • Nilkan immobilisaatiotuki (Walker) on vaihtoehto kipsihoidolle jalkaterän ja nilkan alueen vammojen, kuten nilkkamurtumien, akillesrepeämien ja –jänteen tulehduksen hoidossa.