Valkoinen merkkikeppi

Siirry sanastoon

Valkoinen merkkikeppi

Tulosta

​Merkkikeppi sopii näkövammaisille, jotka vielä kykenevät suunnistamaan ja liikkumaan melko turvallisesti näönvaraisesti, mutta tarvitsevat kepin tunnusteluapua esimerkiksi portaissa tai suojateiden ylittämisessä. Keppi on myös hyvä näkövammaisuuden merkki kanssakulkijoille ja autoilijoille.

Tutustu sivun sisältöön ja varmista valkoisen merkkikepin sopivuus ja turvallinen käyttö.

Hankinta

Valkoinen merkki​keppi myönnetään tietyin perustein näkövammaisille henkilöille lääkinnällisenä kuntoutuksena. Kysy ohjeita merkkikepin hankintaan oman sairaanhoitopiirisi näönkuntoutusyksiköstä.

Voit ostaa merkkikepin myös omakustanteisesti näkemisen apuvälineisiin erikoistuneesta liikkeestä. Kysy neuvoa sopivan kepin valitsemisessa.

Käytön aloitus

​Tutustu merkkikepin käyttöön ja sen käyttötarkoituksiin esimerkiksi näkemisen kuntoutusohjaajan tai näkemisen apuvälineisiin erikoistuneen myyjän kanssa.

Käyttö

Pidä keppi kädessä ja liikuta käsiä normaalisti kävellessäsi niin, että keppi on viistosti vartalon e​dessä. Merkkikepillä ei ole tarkoitus jatkuvasti tunnustella kuljettavaa reittiä.

Pidä suojatiellä keppi vinosti edessäsi siten että toinen pää on maassa. Silloin myös takaa tulevat kanssakulkijat huomaavat kepin. Käytä samaa asentoa, kun haluat pysäyttää bussin.

Merkkikepin käyttö vaatii harjoittelua. Pyydä ohjausta oman näönkuntoutuksen liikkumistaidon- tai kuntoutusohjaajalta, tai näkemisen apuvälineisiin erikoistuneelta myyjältä, mikäli kepin käyttö on sinulle uutta.​

Puhdistus

Voit pyyhkiä merkkikepin kostealla pyyhkeellä.​

Noudata tuotteen mukana tulleita ohjeita. Tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä verkosta.

Huolto

Ole yhteydessä merkkikepin luovuttaneeseen tahoon, kun keppi alkaa olla kulunut.

Noudata tuotteen mukana tulleita ohjeita. Tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä verkosta.​​​

Hyvä tietää

​Merkkikeppejä on erilaisia. Kysy neuvoa sopivan kepin hankintaan.

Merkkikeppejä voi halutessaan tilata o​maku​stanteisesti ulkomailta kepin valmistajalta.

 

Kyllä

Päivitetty