Tukikaulukset

Siirry sanastoon

Tukikaulukset

Tulosta

Kaularangan kipua ja liikearkuutta voidaan hoitaa tukikauluksella. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi lukiessa, televisiota katsellessa ja autolla matkustaessa. Pehmeää tukikaulusta käytetään lievittämään kaulan ja niskan alueen lihassärkyä sekä muistuttamaan kaularangan hyvästä asennosta. Kova tukikaulus rajoittaa kaularangan liikkeitä.

Tutustu sivun sisältöön varmista tukikauluksen sopivuus ja turvallinen käyttö.

Hankinta

Voit hankkia pehmeän tukikauluksen itse hyvin varustelluista kaupoista. Kovan tukikauluksen sovittaminen tulee tehdä asiantuntijan kanssa ja sen käyttö aloitetaan lääkärin lähetteellä.

Niitä voidaan myös myöntää tietyin perustein apuvälineeksi. Valmistukikauluksia voidaan sovittaa hoitavassa yksikössä yksilöllisen tarpeen mukaan. Tarvittaessa toimintaterapeutti valmistaa yksilöllisen tukikauluksen tai tekee apuvälinesuosituksen kotikuntaan sopivan tukikauluksen hankkimiseksi.

Käytön aloitus

Uuden tukikauluksen käyttö voi vaatia harjoittelua ja totuttelua. Varmista, että tukikaulus on sopiva korkeudeltaan ja saat sen sopivalle kireydelle. Sopivalla kireydellä tukikaulus tuntuu tukevalta ja leuka ei pääse painumaan kauluksen sisään.

Käyttö

Pehmeää tukikaulusta voi käyttää niskan kivun lievittämiseen ja rentouttamaan jännittyneitä lihaksia. Sitä voi myös hyödyntää, kun opettelee pitämään niskaa hyvässä asennossa.

Kovan tukikauluksen tarkoituksena on estää pään liikkeitä ja tukea niskan asentoa.

Käytä tukikaulusta sinulle annettujen ohjeiden tai oman tarpeesi mukaan. Sitä on hyvä käyttää toiminnoissa, jotka kuormittavat erityisesti niskaa esimerkiksi

  • kotiaskareissa
  • autolla matkustaessa
  • liukkaalla liikkuessa
  • lukiessa ja tietokonetyöskentelyssä
  • televisiota katsellessa.

Tukikaulus ei saa aiheuttaa kipua tai painautumia. Epäsopivaa tukikaulusta ei pidä käyttää. Jos tukikaulus on annettu sinulle apuvälineeksi, ota ongelmatilanteessa yhteys hoitavaan yksikköösi.

Puhdistus

Jatkuvassa käytössä oleva tukikaulus on syytä puhdistaa säännöllisesti kyseisen tukikauluksen hoito-ohjeiden mukaisesti.

Noudata tuotteen mukana tulleita ohjeita. Valmistuen tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä myös verkosta.

Huolto

Tukikaulus on syytä huoltaa tai vaihtaa uuteen, kun

  • tuki ei enää tunnu sopivalta
  • tarranauhat eivät pysy kiinni
  • tukikaulus on löystynyt tai rikki
  • sitä ei saa enää pesemällä puhtaaksi.​

Hyvä tietää

Tukikaulusta tulee pitää saamiesi ohjeiden mukaisesti. Itse hankittua pehmeää tukikaulusta ei tule käyttää koko aikaa.​

 

Kyllä

Päivitetty