Sormituet

Siirry sanastoon

Sormituet

Tulosta

Sormituet suojaavat niveliä virheelliseltä kuormitukselta tai ohjaavat niitä toiminnalliseen asentoon. Niillä voidaan myös ehkäistä nivelten kipeytymistä rasituksen jälkeen.

Tutustu sivun sisältöön ja varmista sormituen sopivuus ja turvallinen käyttö.

Hankinta

Sorminiveliin on saatavilla erilaisia valmistukia, jotka ehkäisevät kipua ja virheasentoja sekä helpottavat käden käyttöä. Voit hankkia sorminivelen tuen itse hyvin varustetuista kaupoista.

Niitä voidaan myöntää myös tietyin perustein myöntää apuvälineeksi. Valmistukia voidaan sovittaa ja/tai valmistaa hoitavassa yksikössä yksilöllisen tarpeen mukaan. Tarvittaessa toimintaterapeutti sovittaa tai valmistaa yksilöllisen sorminivelen tuen tai tekee apuvälinesuosituksen kotikuntaan sopivan tuen hankkimiseksi.

Käytön aloitus

Uuden sorminivelen tuen käyttö voi vaatia harjoittelua ja totuttelua. Varmista, että sorminivelen tuki on sopiva.

Käyttö

Käytä sorminivelen tukea sinulle annettujen ohjeiden tai oman tarpeesi mukaan. Tukea voidaan käyttää yhtä aikaa useammassa sormessa sormien nivelten tukemiseen erilaisten vammojen, kiputilojen ja sairauksien hoidossa. 

Sorminivelen tukea on hyvä käyttää toiminnoissa, jotka kuormittavat erityisesti sorminiveliä esimerkiksi:

  • tietokoneella tai kynällä kirjoittaessa
  • kotiaskareissa

Tuki ei saa aiheuttaa kipua, puutumista eikä painaumia. Seuraa ihon kuntoa ja tarkkaile mahdollisia punoittavia tai arkoja kohtia. Epäsopivaa sorminivelen tukea ei pidä käyttää. Jos tuki on annettu sinulle apuvälineeksi, ongelmatilanteessa ota yhteys hoitavaan yksikköösi.

Puhdistus

​Jatkuvassa käytössä oleva sorminivelen tuki on syytä puhdistaa säännöllisesti. Se on helppo puhdistaa pesemällä käsin miedolla pesuaineella.

Noudata tuotteen mukana tulleita ohjeita. Valmistukien tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä myös verkosta.

Huolto

​Sorminivelen tuki on syytä huoltaa tai vaihtaa uuteen, kun

  • tuki ei enää tunnu sopivalta
  • tuki on löystynyt tai rikki.

Hyvä tietää

​Malleja on paljon erilaisia.

 

Kyllä

Päivitetty