Sähkömopo

Siirry sanastoon

Sähkömopo

Tulosta

​Sähkömopo on hyvä apuväline liikkumiseen silloin, kun sinulla on vaikeuksia kävellä eikä muilla apuvälineillä liikkuminen ulkona onnistu. Sähkömopon on tarkoitus lisätä itsenäistä liikkumista ulkona.

Tutustu sivun sisältöön ja varmista sähkömopon sopivuus ja turvallinen käyttö.​

Hankinta

​​Voit saada sähkömopon terveydenhuollon kautta tietyin perustein. Tällöin lääkäri kirjoittaa sinulle lähetteen sairaanhoitopiirin apuvälineitä lainaavaan yksikköön, jossa apuvälinealan ammattilaiset arvioivat kanssasi, onko sähkömopo sinulle sopiva apuväline.

Voit myös hankkia sähkömopon itse esimerkiksi apuvälinealan liikkeestä. Varmista, että mopo on sinulle sopiva ja saat järjestettyä sen huollon.

Käytön aloitus

​​Tutustu sähkömopon käyttöön apuvälinealan ammattilaisen kanssa. Huomioi että sähkömopon käyttöönotto vaatii harjoittelua eri ympäristöissä.

Tarkista aina ennen ajoa, että

  • akku on ladattu
  • jarrut ovat kunnossa
  • renkaissa on ilmaa
  • ajovalot toimivat.

Katso video:

Käyttö

​​Noudata apuvälinealan ammattilaisen antamia ohjeita sekä sähkömopon mukana tulleita ohjeita.

Tutustu sähkömoposi säätöihin ja ominaisuuksiin, esimerkiksi kuinka jarrut saa vapautettua hätätilanteessa.

Sähkömopolla liikkuessasi olet liikenteessä jalankulkijan asemassa. Huomioi, että sähkömopo on painava apuväline. Noudata riittävää varovaisuutta sillä liikkuessasi.

Katso video:

Puhdistus

  • Pyyhi tarvittaessa kostealla rievulla.
  • Poista tahrat miedolla puhdistusaineella, kuten astianpesuaineella, vedellä ja rievulla.
  • Älä käytä puhdistukseen juoksevaa vettä tai painepesuria.

Noudata sähkömopon mukana tulleita ohjeita. Tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä verkosta.

Huolto

Tarkista renkaiden ilmapaineet säännöllisesti. Yleisimmin käytetty renkaiden ilmapaine on 2,5 BAR. Lisää tarvittaessa ilmaa renkaisiin.

Huolehdi, että akku on ladattu. Muista ladata akkua, vaikka käyttäisit sähkömopoa harvoin. Akku tarvitsee latausta, vaikka sähkömopo ei olisi käytössä.

Ole yhteydessä sähkömopon lainanneeseen yksikköön, jos huomaat siinä jotain vikaa. Toimita sähkömopo määräaikaishuoltoon sopimuksen mukaan. Jos olet hankkinut sähkömopon omakustanteisesti, järjestä sen huolto säännöllisesti esimerkiksi maahantuojalta. 

Noudata sähkömopon mukana tulleita ohjeita. Tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä verkosta.

Hyvä tietää

Apuvälineitä lainaavasta yksiköstä saadulle sähkömopolle tulee järjestää säältä suojattu ja vähintään +10 asteinen säilytystila. Osa kunnista edellyttää lukollista säilytystilaa.

Sähkömopon vakuuttamiseen liittyvät ohjeet saat sähkömopon luovuttaneesta yksiköstä. Jos olet hankkinut sähkömopon omakustanteisesti, selvitä sen liikennevakuutuskäytännöt.

Apuvälineen käyttöönotossa voit saada tukea TuleApu-hankkeen apuvälinekummilta joissakin kunnissa.​​

 

Kyllä

Päivitetty