Peukalotuet

Siirry sanastoon

Peukalotuet

Tulosta

Peukalotuet suojaavat peukalon niveliä virheelliseltä kuormitukselta tai ohjaavat niitä toiminnalliseen asentoon. Niillä voidaan myös ehkäistä nivelten kipeytymistä rasituksen jälkeen.

Tutustu sivun sisältöön ja varmista peukalotuen sopivuus ja turvallinen käyttö.​

Hankinta

Voit hankkia peukalon niveliä tukevan tuen itse hyvin varustetuista kaupoista.

Niitä voidaan myös tietyin perustein myöntää apuvälineeksi. Valmistukia voidaan sovittaa hoitavassa yksikössä yksilöllisen tarpeen mukaan. Kun tarvitaan yksilöllisesti valmistettu peukalotuki, niin sen arvioi ja valmistaa toimintaterapeutti.

Käytön aloitus

Uuden peukalotuen käyttö voi vaatia harjoittelua ja totuttelua. Varmista, että tuki on sopiva.

Käyttö

Käytä peukalotukea sinulle annettujen ohjeiden ja oman tarpeesi mukaan. Sitä on hyvä käyttää toiminnoissa, jotka kuormittavat erityisesti peukalon niveliä esimerkiksi:

  • kodinhoito
  • toimistotyö
  • kantaessa

Peukalotuki ei saa aiheuttaa kipua, puutumista eikä painaumia. Seuraa ihon kuntoa ja tarkkaile mahdollisia punoittavia tai arkoja kohtia.

Epäsopivaa peukalotukea ei pidä käyttää. Jos tuki on annettu sinulle apuvälineeksi, ota ongelmatilanteessa yhteys hoitavaan yksikköösi.​

Puhdistus

Jatkuvassa käytössä oleva peukalotuki on syytä puhdistaa säännöllisesti. Tarrakiinnitteinen tuki kannattaa pestä käsin tai pesupussissa pesukoneessa tarrat suljettuina. Noudata tuotteen mukana tulleita ohjeita. Valmistukien tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä myös verkosta.

Huolto

Peukalotuki on syytä huoltaa tai vaihtaa uuteen, kun

  • tuki ei enää tunnu sopivalta
  • tarranauhat eivät pysy kiinni
  • tuki on löystynyt tai rikki
  • sitä ei saa enää pesemällä puhtaaksi.

Hyvä tietää

Peukalotukea ei ole tarkoitus pitää koko aikaa. Malleja on erilaisia, joista osa tukee myös rannetta. Sopivan mallin löydät sovittamalla. Kysy tarvittaessa apua alan ammattilaiselta.​​

 

Kyllä

Päivitetty