Lastenreumaan liittyvä silmän värikalvotulehdus

Lastenreumaan liittyy noin viidesosalla potilaista silmän värikalvon eli iiriksen tulehdus eli iriitti. Puhutaan myös uveiitista, joka on iriittiä laajempi käsite. Alkaessaan se on yleensä oireeton, piilevä tulehdus, joka ei näy päällepäin.

Iriitin toteaminen tai poissulkeminen vaatii silmälääkärin tarkastuksen, joka tehdään säännöllisesti lastenreumaa sairastavalle lapselle.

Lähes kaikilla lastenreumaa sairastavilla iriittiin sairastumisen riski on suurin 1–2 vuoden sisällä lastenreuman alkamisesta. Iriitin hoitoon käytetään silmätippoja. Tehokas lääkehoito lastenreumaan rauhoittaa myös iriittiä. Hoitamattomana näön heikentymisen riski on olemassa. Lastenreumapotilaista iriittiä esiintyy eniten niillä, jotka sairastuvat harvojen nivelten tautiin ja joilla todetaan tumavasta-aineita. Nämä lapset ovat pääosin muutaman vuoden ikäisiä tyttöjä.

Akuutti iriitti on ylipäätänsä lapsilla harvinainen. Akuutissa, oireisessa iriitissä silmä on punainen ja kipeä sekä valonarka. Tämä muoto on yleisempi aikuisilla ja se liittyy usein selkärankareuman tyyppisiin sairauksiin.

iriitti; uveiitti; lastenreuma; lapset; Lastentalo

Kyllä

Päivitetty  6.2.2023