Ruoka-aineiden immunoglobuliini A-ja G-luokan vasta-aineiden määritykset eivät korreloi ruoka-allergian oireisiin.
IgG4 vasta-ainetasot osoittavat lähinnä, että lapsi on toistuvasti altistunut kyseiselle ruoalle, minkä vuoksi elimistön puolustusjärjestelmä tunnistaa nämä ruoka-aineet. Niitä mittaamalla ei voida todeta ruoka-allergiaa eikä niiden perusteella voi laatia suosituksia lapselle sopivasta ruokavaliosta.
Lue lisää:
Tutkimukset, joista ei ole hyötyä ruoka-allergian toteamisessa (Käypä hoito)
Verikokeessa selviää, onko lapsella IgE-luokan vasta-aineita epäiltyä allergian aiheuttajaa kohtaan.
Ihopistokokeessa tutkitaan reagoiko elimistö nopeasti, kun se kohtaa epäillyn allergian aiheuttajan. Ihopistokoe on siis tavallaan altistuskoe, jossa aiheutetaan iholle allerginen reaktio.
Ihopistokokeilla voidaan mitata herkistymistä esimerkiksi siitepölyille ja ruoka-aineille. Niitä voidaan käyttää samaan tapaan kuin verikokeesta mitattavia vastaavia ruoka-tai siitepölykohtaisia allergiavasta-aineita, kuten esimerkiksi allergiavasta-aineita maidolle tai koivulle. Ihopistokokeilla ei voida luotettavasti ennustaa odotettavissa olevan allergisen reaktion vaikeusastetta. Ihopistokokeita ei voida myöskään käyttää allergian väistymisen seurantaan.
Ihopistokokeiden ja verikokeiden herkkyys ja tarkkuus ovat yhtä hyviä, joten kumpaa tahansa menetelmää voidaan käyttää. Uudemmilla verikokeilla eli allergeenikomponenteilla voidaan kuitenkin aiempaa tarkemmin ennustaa vaikean allergisen reaktion riskiä ja erottaa esimerkiksi vaikeaoireiset pähkinäallergiat lievistä ristiallergioista.
Lue lisää
pähkinäallergiasta.
Allergiatestit mittaavat IgE-välitteistä herkistymistä (linkki kohtaan IgE-välitteinen allergia) Pelkkä IgE-vasta-aineiden esiintyminen ei kuitenkaan merkitse allergiaa vaan siihen tarvitaan kliinisiä oireita.
Allergiatesteissä raja-arvon ylittäviä arvoja on myös täysin oireettomilla lapsilla. Oireiden todennäköisyys on kuitenkin sitä suurempi, mitä korkeampi on allergiavasta-aineiden eli IgE-luokan vasta-aineiden määrä verikokeessa tai mitä suurempi on paukaman koko ihopistokokeessa.
Jos testitulos on negatiivinen, on IgE-välitteinen allergia erittäin epätodennäköinen. Imeväisellä tosin ensikuukausien negatiivinen testitulos voi myöhemmin kääntyä positiiviseksi.