Yhdyssormisuuden vaikeusaste voi vaihdella paljonkin. Useimmiten sormia yhdistää pelkkä ihopoimu, joka voi olla osittainen tai täydellinen (sormet ovat yhdessä koko pituudeltaan). Vaikeammissa tapauksissa sormet ovat jääneet kiinni toisiinsa myös muiden rakenteiden kuin ihon osalta. Tällöin sormien luut ovat usein myös poikkeavat. Yhdyssormisuutta esiintyy yksittäisenä löydöksenä, mutta taustalla voi joissakin tapauksissa olla myös jokin oireyhtymä. Perintötekijät vaikuttavat esiintyvyyteen.
Oireet ja löydökset
Yhdyssormisuus on todettavissa heti syntymän jälkeen käsien ulkonäön perusteella.
Kuva:
Röntgenkuvassa näkyy yhdyssormisuus, jossa sormien luut ovat erillään.
Toteaminen
Yhdyssormisuus voidaan todeta ilman kuvantamistutkimuksia. Röntgenkuvaus tehdään tapauskohtaisesti, kun halutaan selvittää tarkemmin mahdollista luista poikkeavuutta.
Hoito ja itsehoito
Hoidon tavoitteena on käden toiminnallisuus. Useimmiten yhdyssormisuus hoidetaan leikkauksella. Leikkaushoito ajoitetaan tapauskohtaisesti, usein toimenpide tehdään kuitenkin viimeistään leikki-iässä. Toimenpiteen jälkeen lapsen kädessä on käsisidos suojaamassa haavoja ja vähentämässä tilapäisesti käden rasitusta. Toimenpiteen jälkeistä käden käyttöä seurataan kontrolleissa.
Edellinen sivuSeuraava sivu