Lapsen astman omahoito

Säännöllinen liikunta parantaa astmapotilaan elämänlaatua. Perussiisti koti on sopiva ympäristö astmapotilaalle. Tupakansavulle altistuminen lisää astmariskiä ja pahentaa astmaoireita.

 

On tärkeää hoitaa infektiot, kuten poskiontelotulehdus sekä allerginen nuha hyvin, jolloin myös astma pysyy hyvässä tasapainossa.

Lääkehoitoon pyritään liittämään elämäntapahoito, jossa korostetaan liikunnan ja hyvän kunnon merkitystä sekä tupakansavun ja tupakoinnin välttämisen tärkeyttä. Tupakansavulle altistuminen pahentaa lapsen astmaoireita ja nuorten oma tupakointi huonontaa keuhkojen toimintaa.

Haitarin otsikkotaso2
Astma ja liikunta

Aikaisemmin ajateltiin, ettei liikunta sovi astmaatikolle. Useissa lääketieteellisissä tutkimuksissa on sittemmin todettu, että säännöllinen liikunta lisää astmaa sairastavan suorituskykyä ja elämänlaatua ja saattaa jopa parantaa astman hoitotasapainoa. Tarkkaa syytä tälle ei tiedetä, mutta kokeelliset tutkimukset viittaavat mm. liikunnan aiheuttamiin hyödyllisiin vaikutuksiin, joita ovat esimerkiksi elimistön vastustuskyvyn lisääntyminen ja nopeutunut toipuminen infektioista.

Erityisen tärkeää on rohkaistua liikkumaan, jos liikkuminen on jäänyt vähemmälle astmakohtauksen pelon tai ylipainon vuoksi. Hoitavalta lääkäriltä voi tarvittaessa vielä tarkentaa lääkityksen käyttöä liikunnan yhteydessä. Liikunnan aikana voi varalla pitää mukana avavaa astmalääkettä.

Sopivan liikuntamuodon etsimisessä kannattaa seurata omia mieltymyksiä; useimmat liikuntalajit sopivat astmaatikolle, poikkeuksena lähinnä sukeltaminen, vuorikiipeily tai laskuvarjohyppy.

Päivähoidossa ja koulussa on rohkaistava lasta leikkimään ja liikkumaan normaalisti.

Harrasta liikuntaa turvallisesti

Ennen liikunnan aloittamista on kuitenkin syytä tarkistaa lääkärin vastaanotolla, että astma on tasapainossa ja lääkitys on kohdallaan. Tarvittaessa otettava avaava lääke pidetään liikunnan yhteydessä varalta aina mukana. Astmaatikon on syytä huolehtia riittävästä alkuverryttelystä ennen kovaa hengästymistä aiheuttavaa rasitusta.

Voimakkaimman siitepölykauden ja kovien pakkasten aikaan on usein parempi liikkua sisätiloissa. Pakkaselta suojaavat hengitysmaskit vähentävät hengästymisen limakalvoja kuivattavaa vaikutusta, jolloin astmakohtauksen riski pienenee.

Virusinfektioiden jälkeen on syytä pitää riittävä liikuntatauko.

Muistisääntönä voi pitää sitä, että toipumiseen menee ainakin kaksi kertaa se aika, mikä meni sairastamiseen.

Kestävyysurheilu

Varsinkin kestävyysurheilijoilla esiintyy paljon astmaa, sillä intensiivinen harjoittelu näyttäisi lisäävän astmaan sairastumisen riskiä. Astma ei ole kuitenkaan este menestyksekkäälle urheilu-uralle, kunhan oikeasta lääkityksestä huolehditaan.

Aikaisemmin astmalääkkeiden käyttöä rajoitettiin voimakkaasti dopingsäännöissä. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, etteivät inhaloitavat astmalääkkeet anna mitään etua terveille urheilijoille, ja astmalääkkeiden dopingrajoituksista on suurimmaksi osaksi luovuttu.

Kansallisen tason kilpaurheilijan tulee tutustua voimassaoleviin määräyksiin antidopingtoimikunnan kotisivuilla. Kansainvälisellä tasolla ohjeita saa lisäksi kansainvälisestä lajiliitosta.

Astma, koti ja ympäristö

Normaali, perussiisti koti, jossa on mahdollisimman hyvä sisäilma, on hyvä ympäristö astmalapselle. Tärkeintä on, ettei sisällä tupakoida.

Eläinkontakteja ja kotieläimiä on syytä välttää, jos eläinallergia on todettu ja oireita on paljon lääkityksestä huolimatta. Ei ole olemassa varmaa näyttöä siitä, onko esimerkiksi kotieläimistä luopuminen hyödyllistä ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.

Astma ja ruokavalio

Astmaa ei voi estää ruokavaliolla. Ylipaino suurentaa astmaan sairastumisen riskiä, mutta myös astmadiagnoosin jälkeen on hyvä pitää paino kurissa. Ylipainoisilla painon pudotus vähentää astman oireilua ja lääkkeiden tarvetta. On tärkeää, että ruokavalio sisältää riittävästi hedelmiä ja vihanneksia. Perinteinen välimerellinen ruokavalio (esim. kala, vihannekset, hedelmät, pähkinät, oliiviöljy) lieventää astmaa. Saman asian ajaa perinteinen itämerellinen ruokavalio (kotimaiset marjat, kala, juurekset, vihannekset, hedelmät, ruis, kaura, rypsiöljy).

Jos astmaatikolla on lisäksi vaikea ruoka-allergia, on astman tasapainosta huolehtiminen erityisen tärkeää. Lieväoireinen ruoka-allergia harvoin pahentaa astmaa. Elintarvikkeiden lisäaineet ovat astmaatikolle vaarattomia.

Astma ja rokotukset

Normaali neuvolan ja koulun rokotusohjelma on tärkeä astmalapselle. Kela-korvauksen piirissä olevat säännöllistä astmalääkitystä käyttävät astmalapset saavat syyskaudella annettavan influenssarokotteen veloituksetta. Nuha tai yskä eivät ole este rokotuksille, mutta kuumeisen infektion aikana rokotusta siirretään, kunnes lapsi on terve.

 

Kyllä

Päivitetty  28.2.2023