Länkisääret ja pihtipolvet

Länkisääret ja pihtipolvet ovat yleisiä ja kuuluvat lapsen normaaliin kasvuun ja kehitykseen ja korjaantuvat yleensä itsestään lapsen kasvaessa.

Pihtipolvet kuuluvat lapsen normaaliin kasvuun ja kehitykseen. Kuvassa alaraajojen röngtenkuvaus.Lapsen alaraajojen muoto noudattaa normaalissa kasvussa ja kehityksessä usein tyypillisesti vastasyntyneellä todettavia länkisääriä (polvet etäällä toisistaan), kahden vuoden iässä raajat ovat hyvin suorat, 3–4 vuoden iässä kehittyy pihtipolvisuus (polvet sisäänpäin taipuneena). Pihtipolvet väistyvät kouluikään tultaessa, jolloin saavutetaan normaali noin 6 asteen kulma reisiluun ja sääriluun välille. Alaraajojen muotoon vaikuttavat vahvasti perinnölliset tekijät. Lapsilla saattaa harvoin esiintyä myös länkisäärisyyttä aiheuttavaa Blountin tautia. Taudissa kasvuruston kehitys on tuntemattomasta syystä häiriintynyt aiheuttaen säären virheasennon. D-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa alaraajojen mekaanisen akselin vääristymisen (tavallisimmin länkisääret).

Oireet ja löydökset

Syntymähetkellä alaraajoissa on normaaliin kehitykseen kuuluen länkisääret (genu varum). Tämä alaraajojen asento muuttuu noin kahteen ikävuoteen mennessä pihtipolvimaiseksi (genu valgum). Alaraajojen kehityksen edetessä pihtipolvet suoristuvat kouluikään mennessä. Länkisäärisyys tai pihtipolvisuus aiheuttavat harvoin kipuja tai toiminnallista haittaa.

Toteaminen

Länkisääret ja pihtipolvet todetaan katsomalla lasta liikkuessa ja paikallaan seisten. Tarpeen mukaan alaraajojen kuvantaminen röntgentutkimuksella antaa lisätietoa alaraajojen asennosta ja tukee hoitovalintaa.

Mikäli alaraajojen mekaaninen akseli poikkeaa normaalista, esimerkiksi 4-vuotiaalla todetaan länkisäärisyys tai polvet eivät ole suoristuneet kymmeneen ikävuoteen mennessä, lapsi kompastelee jalkoihinsa tai alaraajoissa on selkeä puoliero, tulee hakeutua lääkärin arvioitavaksi.

Hoito

Lääkäri arvioi seurannan tai hoidon tarpeen. Leikkaushoito tulee harvoin kyseeseen. Yleisimmässä leikkausmenetelmässä alaraajojen asentoon pyritään vaikuttamaan hyödyntämällä jäljellä olevaa kasvua. Nukutuksessa tehtävässä toimenpiteessä asetetaan kasvulinjan kohdalle levy, joka estää kasvua levyn puoleiselta reunalta korjaten virheasentoa. Levy voidaan tarvittaessa poistaa, kun korjaus saavutettu.

Haitarin otsikkotaso2
Lue lisää leikkauksesta

Kasvavan lapsen pihtipolvi- ja länkisäärileikkauksissa asetetaan nukutuksessa reisiluun ja/tai sääriluun kasvulinjaan levy ja ruuvit. Levyn tarkoituksena on hidastaa kasvua levyn puolelta. Pihtipolvi- ja länkisäärileikkauksen jälkeen toipuminen on nopeaa ja jalalle saa usein varata kivun sallimissa rajoissa. Hoitoaika sairaalassa 1–2 päivää. Kyynärsauvoja käytetään liikkumisen tukena 1–2 viikkoa, usein jalalle saa astua kivun sallimissa rajoissa. Polvinivelen turvotusta saattaa esiintyä toimenpiteen jälkeen. Turvotusta voi helpottaa jalan kohoasennolla, kylmällä ja levolla. Leikkaushaavan paranemista tulee seurata. Tavoitteena on mahdollisimman nopeasti kävelyn normalisoituminen. Polven koukistus ja ojennus on leikkauksen jälkeen sallittua. Tarvittaessa fysioterapeutti ohjaa yksilölliset liikeharjoitteet.

Alaraajojen virheasentojen korjaamisessa käytettäviä levyjä ja ruuveja.Pihtipolven hoidoksi asetetut levy ja ruuvit. 
Leikkaushaavan hoito

Haavaa tulee käsitellä aina puhtain, pestyin käsin. Haava ei vaadi erityistä hoitoa. Haavalla on hyvä pitää ensimmäisen vuorokauden ajan haavasidosta. Noudata oman hoitopaikkasi ohjeistusta haavan hoidosta ja ompeleiden poistosta. Lapsille käytetään usein sulavia ompeleita, joita ei tarvitse poistaa.

Mikäli haavan paranemisessa esiintyy seuraavia ongelmia, tulee olla yhteydessä omaan hoitavaan yksikköön:

  • haava vuotaa (verta, kudosnestettä) runsaasti / jatkuvasti
  • haavassa on tulehdusoireita (lisääntyvää kipua, punoitusta, turvotusta, kuumotusta)
  • haava erittää märkäistä eritettä tai haavataitos alkaa haista
  • lapsella on kuumetta (yli 38 astetta).
Miten toteutan kohoasentoa?

Raaja asetetaan makuuasennossa kohoasentoon sydämen tason yläpuolelle esimerkiksi tyynyjen avulla. Kohoasento vähentää leikkausalueen verenvuotoa ja turvotusta. Lisäksi nilkan aktiivinen koukistus ja ojennus ylläpitävät alaraajan verenkiertoa.

Miten toteutan kylmähoitoa?

Kylmähoidon tavoitteena on kivun lieventäminen. Käytä esimerkiksi jääpalapussia, pakastevihannespussia, kylmägeelipakkausta tai pikakylmäpakkausta alaraajoissa enintään 15–20 minuuttia kerrallaan tunnin välein. Paleltumavamman ehkäisyn vuoksi ihon ja kylmäpakkauksen väliin tulee asettaa kuiva kangas tai esimerkiksi pyyhe.

Jalalle on asetettu kylmäpakkaus. 
lapsi; polvi

Kyllä

Päivitetty  1.2.2023