Gå till sidans innehåll

Egenvårdsprogrammet Rökfri till operationen

Ska du genomgå en operation? I detta egenvårdsprogram får du lära dig effektiva sätt att sluta röka. Programmet uppmuntrar och stöder dig att bli rökfri för gott.

Det är särskilt viktigt och nyttigt att sluta röka när du ska genomgå en operation. Att sluta röka förbättrar behandlingsresultaten och minskar komplikationer efter operationer med 30–40 procent. 

Påbörja egenvårdsprogrammet Rökfri till operationen i god tid före operationen. För att få bästa möjliga resultat bör du sluta röka cirka två månader före operationen. 

Egenvårdsprogrammet består av sex sessioner med flera uppgifter. Du kan framskrida i egenvårdsprogrammet i din egen takt.

Innehållet i egenvårdsprogrammet: 

  • Hur rökfrihet förbättrar resultaten av operationer 

  • Hur man kan lindra abstinenssymtom 

  • Hur man klarar av att hantera tobaksbegär och andra stressiga situationer 

  • Hur man upprätthåller motivationen 

  • Hur man undviker stötestenar 

Så här registrerar du dig för och loggar in på Min vårdväg 

Du kommer till egenvårdsprogrammet Rökfri till operationen via Hälsobyns Min vårdväg. 

Logga in på Min vårdväg

Hälsobyns egenvårdsprogram erbjuder information och tips om hur man kan ta hand om sin egen hälsa eller leva med sin sjukdom. Programmen är gratis och tillgängliga för alla. Det är frivilligt att använda egenvårdsprogrammen. Yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården kan rekommendera ett egenvårdsprogram för sin klient. Vårdpersonalen kan dock inte se vem som har tagit ett egenvårdsprogram i bruk.

Uppdaterad 30.9.2022