Gå till sidans innehåll

Avslappning som en del av välbefinnandet

I det här avsnittet hittar du olika avslappningsövningar som stöder din återhämtning.

Avslappning hjälper dig att lugna kroppens funktioner och släppa både mentala och fysiska spänningar. Avslappning fungerar genom att aktivera och öka hormonaktiviteten, vilket påverkar både upplevelsen av njutning och stress.

Ibland kan det vara svårt att veta och tolka om ett symtom orsakas av ett fysiskt eller psykiskt fenomen. Avslappning kan användas för att reglera känslor och upptäcka spänningar i kroppen. Beror min huvudvärk på en fysisk orsak eller kanske stress? Avslappning stöder också fysisk återhämtning och hjälper dig att återfå dina resurser.

Avslappning kan ses i kroppen till exempel genom att andningen blir jämnare, musklerna slappnar av och smärtan lindras. Avslappning kan också ses som en förbättrad koncentrationsförmåga och ökade resurser. Avslappning har visat sig ha liknande effekter som motion på transmittorsubstanser som ger njutning.

Avslappningsövningar

Man använder olika avslappningsmetoder för att framkalla olika reaktioner. Detta avsnitt innehåller olika övningar som hjälper dig att träna avslappning. Att läsa en bok kan till exempel få sinnet att slappna av, medan muskelavslappning och andningsövningar hjälper till att uppnå en fysiologisk avslappningsreaktion. Valet av avslappningsmetod kan därför påverka sinnets och kroppens avslappning.

Uppdaterad 16.4.2024