Gå till sidans innehåll

Utarbetande av en rehabiliteringsplan

Rehabiliteringsplanen utarbetas av den behandlande läkaren i samarbete med rehabiliteringsklienten, hens närstående och det multidisciplinära teamet. Rehabiliteringsplanen styr rehabiliteringen och samarbetet i samband med den.

I rehabiliteringsplanen beskrivs rehabiliteringsklientens funktionsförmåga på ett övergripande sätt i förhållande till uppgifter och händelser i hens liv som är nödvändiga och meningsfulla.

Rehabiliteringsplanen antecknas till exempel i ett läkarutlåtande eller på en blankett för rehabiliteringsplan (FPA KU 207r). Vid behov bifogas utlåtanden från vårdpersonal i det multidisciplinära teamet.

Rehabiliteringsplanen lyfter fram rehabiliteringsklientens individuella utmaningar, behov och önskemål för att upprätthålla eller förbättra funktionsförmågan samt förebygga faktorer som försämrar funktionsförmågan.

Vid utarbetande av rehabiliteringsplanen kan man enligt behov utnyttja bedömningar av rehabiliteringsklientens funktionsförmåga som gjorts av hälso- och sjukvårdspersonal, såsom en fysioterapeut, en rehabiliteringshandledare, en socialarbetare, en näringsterapeut och/eller en ergoterapeut.

De bedömningsmetoder som använts och deras resultat med referensvärden ska nämnas i planen.

Målet med rehabiliteringen är att återställa, främja eller stödja rehabiliteringsklientens funktions- och/eller arbetsförmåga.

Vid planering av rehabiliteringen är det viktigt att reda ut rehabiliteringsklientens egen uppfattning om hälsa och funktionsförmåga. Det är inte alltid möjligt att återställa en individs prestationsförmåga, men rehabiliteringsåtgärder kan göra det möjligt för rehabiliteringsklienten att delta i utbildning, arbete eller andra delar av samhällslivet.

En rehabiliteringsplan enligt god rehabiliteringspraxis innehåller mål som är relevanta, konkreta och uppnåeliga för rehabiliteringsklienten. Rehabiliteringens mål sätts alltid upp på individuell basis.

I rehabiliteringsplanen beskrivs metoder och tjänster som i förhållande till målen är ändamålsenliga för att genomföra rehabiliteringen. Även närståendes eventuella roll i rehabiliteringen lyfts fram i planen.

Rehabiliteringsmetoder som är meningsfulla för rehabiliteringsklienten uppmuntrar hen att vara motiverad och engagera sig i rehabiliteringsprocessen.

Rehabiliteringsplanen ska innehålla uppgifter om vårdinstansen och kontaktuppgifter samt uppgifter om serviceproducenter.

I rehabiliteringsplanen anges hur uppföljningen genomförs och vem som ansvarar för den, inklusive kontaktuppgifter.

Uppföljningen säkerställer att den planerade rehabiliteringen påbörjas och genomförs. Det viktigaste är att följa upp rehabiliteringens effektivitet i förhållande till de uppsatta målen.

Uppdaterad 13.2.2024