Gå till sidans innehåll

Hjälpmedelstjänster för personer som flyttar inom landet och icke-ortsbor

Flyttning till en annan ort påverkar ägarskapet av och ansvaret för att ordna hjälpmedel.

Hjälpmedelstjänster för personer som flyttar till en annan ort inom landet

När en användare av ett hjälpmedel flyttar till en annan ort följer de hjälpmedel för medicinsk rehabilitering som hen använder och kommer att behöva i den nya bostadskommunen med hen och överförs kostnadsfritt till det organs ägo som ansvarar för hjälpmedel i den nya hemkommunen. Ansvaret för underhåll och reparation av hjälpmedlen överförs också till den nya ägaren.

Användaren av hjälpmedlet måste informera det organ som lämnat ut hjälpmedlet om bytet av hemkommun för att denna kan lämna informationen om hjälpmedel som överförs till det organ som ansvarar för hjälpmedel i klientens nya hemkommun och anteckna att hjälpmedlen i fråga har tagits ur bruk. Ovannämnda praxis bör nämnas i låneintyget för hjälpmedlet. Vid behov ska det organ som ansvarar för hjälpmedel i den nya kommunen, efter att ha informerats om överföringen, informera det organ som lämnat ut hjälpmedlet om detta.

Användaren av hjälpmedlet ansvarar själv för alla kostnader i samband med förflyttningen av hjälpmedlet.

Hjälpmedelstjänster för icke-ortsbor

Social- och hälsocentralen eller hjälpmedelscentralen i välfärdsområdet ska tillhandahålla hjälpmedel till en tillfällig besökare i välfärdsområdet i samband med brådskande vård.

Med brådskande vård avses

  • en plötslig sjukdom

  • en skada orsakad av ett olycksfall

  • förvärrande av en långvarig sjukdom

  • en nedsättning av funktionsförmågan, som kräver omedelbar bedömning och behandling som inte kan skjutas upp utan att sjukdomen eller skadan förvärras.

Vid behov tillhandahålls till exempel armbågskryckor i första hjälpen-situationer.

Om ett hjälpmedel, till exempel en rullstol eller elrullstol, som användaren använder ständigt går sönder på en främmande ort, rekommenderas att den lokala hjälpmedelsenheten hjälper till att reparera hjälpmedlet, om detta inte kan vänta tills personen återvänder till sin hemort. Syftet är att personen antingen kan fortsätta att vistas säkert på den främmande orten i enlighet med den ursprungliga planen eller återvända säkert till sin hemkommun. Hjälpmedelsenheten bedömer från fall till fall vad som är nödvändig reparation av hjälpmedlet i varje enskild situation. Tjänstemottagarens välfärdsområde ansvarar för kostnaderna för tjänsten.

Hjälpmedelsenheten kan inom ramen för sina resurser tillfälligt låna ut hjälpmedel, till exempel en toalettsitsförhöjare eller duschstol, till en användare av hjälpmedel som tillfälligt besöker välfärdsområdet för att möjliggöra vistelsen.

Du kan också fråga om uthyrning av hjälpmedel som behövs tillfälligt från butiker som säljer hjälpmedel.

Personen kan bo annanstans än på en institution eller vistas regelbundet eller under en längre tid utanför sin hemkommun på grund av

  • studier

  • arbete

  • fritidsaktiviteter

  • besök hos en anhörig eller annan närstående person

  • andra liknande skäl.

Om hen inte utövar sin rätt till valfrihet inom hälso- och sjukvården, men vill att de hjälpmedelstjänster som hen behöver ska tillhandahållas på vistelseorten, måste hen kontakta hjälpmedelstjänsten inom sitt välfärdsområde för att ordna hjälpmedel.

För tillhandahållande av hjälpmedelstjänster i enlighet med rehabiliterings-/vårdplanen erhålls en betalningsförbindelse eller ett samtycke till ordnande av hjälpmedelstjänster i enlighet med bostadsortens praxis från välfärdsområdet. Tillhandahållandet avtalas med hjälpmedelsenheten inom primärvården eller den specialiserade sjukvården på vistelseorten. Hjälpmedelsenheten kan tillhandahålla tjänsterna på det sätt den väljer, antingen själv eller som en köpt tjänst.

Samma hjälpmedel kan lämnas ut till ett barn för två olika hem om barnets föräldrar bor på olika orter, har gemensam vårdnad och det är svårt att transportera hjälpmedlet mellan hemmen.

Uppdaterad 18.11.2022