Utprovning och provanvändning av hjälpmedel
Syftet med utprovningen och provanvändningen är att hitta ett hjälpmedel som passar användarens behov, funktionsförmåga och verksamhetsmiljö. Det ska finnas tillräckligt många modeller av hjälpmedlet att prova och hjälpmedlet ska vara anpassat till användarens behov vid tidpunkten för utprovningen.
För de vanligaste hjälpmedlen är det ofta tillräckligt att de utprovas och provanvänds vid den vårdenhet där hjälpmedelstjänsten tillhandahålls. Mer krävande hjälpmedel kan behöva provas under en längre tid och i de miljöer där de är avsedda att användas, till exempel hemma, i skolan eller på arbetsplatsen.
Val av hjälpmedel
Valet av hjälpmedel ska göras i samförstånd med användaren eller, vid behov, med hens lagliga företrädare, en anhörig eller en närstående. Innan ett hjälpmedel väljs ska användaren på ett begripligt sätt få information om de alternativ som finns tillgängliga.
Valet av hjälpmedel påverkas av många faktorer som är förknippade med användaren, användningen och den miljö där hjälpmedlet används. Ibland stöder det valda hjälpmedlets funktioner inte användarens alla behov lika bra. Säkerställandet av säker användning av hjälpmedlet är till exempel en viktig faktor som styr valet av hjälpmedel.
Specialisten bör registrera grunderna till valet särskilt noggrant om man är tvungen att göra kompromisser eller om samförstånd om valet inte nås med användaren.
I vissa situationer kan användaren av ett hjälpmedel behöva två hjälpmedel för samma ändamål. Detta kan till exempel vara fallet om det är svårt att flytta ett hjälpmedel som är nödvändigt för användaren när miljön ändras under dagen, till exempel mellan daghemmet och hemmet.