Gå till sidans innehåll

2. Näring som en del av hälsa och välbefinnande

Hälsosam kost och regelbundna måltidsrutiner är grundpelarna för välbefinnande.

Vad åt du till frukost idag? Hur många gånger om dagen äter du?

Val av kost har stor betydelse för att upprätthålla hälsa, funktionsförmåga och livskvalitet. Matvanor kan ibland förändras till följd av exempelvis sjukdom eller en kris. Detta kan innebära att man äter mer eller mindre än tidigare och inte lika varierat som förut.

Näring påverkar

  • ork

  • humör

  • koncentrationsförmåga

  • motivation

  • minne

  • stresshantering

  • energinivå.

Lämplig kost är en viktig del av viktkontroll och förebyggande av olika sjukdomar. Bristfällig näring kan också vara en faktor i uppkomsten eller återkomsten av psykiska hälsoproblem.

Problem med ätande och förändring av matvanor

Vid viktkontroll är det viktigt att vara medveten om och känna igen sina egna matvanor. Vikten minskar när energiintaget är lägre än energiförbrukningen. Fokusera på en hälsosam kost, portionsstorlek och regelbundna måltider. Att ta små steg mot målet och acceptera tillfälliga bakslag är en naturlig del av förändringsprocessen.

I Hälsobyns Hälsoviktshus finns en öppen och kostnadsfri Vikthanteringsstigen som kan ge stöd om du har utmaningar med viktkontroll.

Vid ätstörningar förändras en persons förhållande till mat, och ätandet börjar styra livet. Ätvanorna blir skadliga för hälsan. Sök hjälp för ätstörningar hos vårdpersonal. Vid problem relaterade till ätande kan du också använda egenvårdsprogrammen på Psykporten, länkar till programmen hittar du i sidans länklista.

Läs en berättelse om hur Toivo gjorde sina kostvanor hälsosammare. Toivo är en person som genomgår rehabilitering och berättar om sitt liv och sin återhämtning från depression. Du kan ladda ner Toivos berättelse till din dator eller skriva ut den.