Gå till sidans innehåll

Som närstående - Hur ger man stöd utan att bli utmattad?

En smidig vardag, en minskad spänning, att identifiera sina egna gränser och en god kommunikation hjälper både dig och den insjuknade att må bättre.

Olika behov av stöd

Kom ihåg att det finns många sätt att stödja. Ibland räcker det med att bara vara närvarande, man behöver inte alltid säga någonting. Du får veta vilken typ av stöd den insjuknade behöver genom att fråga hen själv.

På annat håll i Hälsobyn

Om du känner att stödet som närstående erbjuder inte räcker till, eller om den insjuknade är förtvivlad, lönar det sig att söka professionell hjälp. Du får hjälp med att hitta rätt stöd på Psykportens sida Hae neuvoja ja apua:

Sätt upp och identifiera dina gränser

Ju mer krävande situationen är för din närstående, desto viktigare är det att du identifierar gränserna för din egen ork. Det är inte alltid lätt att sätta upp gränser och det kan vara förknippat med motstridiga känslor. Det lönar sig att öva på vara medveten om den egna orken och identifiera sina gränser genom att i lugn och ro prova på ett sätt som passar dig. Det är bra att fundera på vilka konkreta saker du kan göra för din närstående utan att trötta ut dig själv, och vilka saker som hjälper dig att orka.

I en krissituation är det naturligt att glömma sina egna behov och fokusera på att hjälpa sin närstående. Om situationen blir långvarig kan det dock hända att du tar hand om din närstående dygnet runt. Detta bygger ofta på en rädsla för att den närståendes situation förvärras om du inte är närvarande eller tillgänglig. Det ligger dock också i din närståendes intresse att du upprätthåller din ork.

Kommunikation

En av de viktigaste sakerna i en relation är god kommunikation. Det är bra att komma ihåg att du inte är ensam i kommunikationen, utan att den andras handlingar och känslor alltid har en inverkan. Ofta grundar sig utmaningar i kommunikationen på olika tolkningar och ömsesidiga spänningar. Du kan dock öva upp och förbättra din interaktionsförmåga, till exempel med hjälp av tipsen nedan.

Förmågan att tala tydligt, uttrycka sina känslor för den andra och kommunicera sina behov kan hjälpa dig att hantera stress i vardagen och lösa vanliga problem. Det finns ingen mirakelkur mot belastande interaktionssätt, men om du tar dig tid att öva upp din egen interaktionsförmåga kan atmosfären bli bättre. För att skapa en positiv atmosfär kan du prova några enkla metoder och se vilka effekter de får. Det är viktigt att uppmärksamma även små förändringar som bidrar till att skapa en mer positiv atmosfär.

Uppdaterad 16.4.2024