Gå till sidans innehåll

Varför bör du förbereda dig inför en operation?

Genom att förbereda dig inför en operation kan du främja din återhämtning från operationen och påskynda din utskrivning efter operationen.

En operation är alltid en påfrestning för kroppen. Precis som förberedelser inför ett maratonlopp förbättrar förberedelser inför en operation resultatet.

Komplikationer i samband med operation är alltid möjliga, men du kan minska sannolikheten för dem genom dina handlingar. Din kropp klarar operationen bättre, du återhämtar dig från operationen och du kan bli utskriven tidigare när du

  • upprätthåller din kondition

  • inte röker, använder alkohol eller andra rusmedel

  • värnar om din ork

  • äter mångsidigt.

Operationens omfattning och det område som ska opereras påverkar återhämtningen. Hur lång tid det tar att återhämta sig efter en operation är individuellt och beror på operationen. Att återhämta sig efter en operation kräver att du engagerar dig i din egen rehabilitering och det är bra att planera i förväg.

Att förbereda sig för en operation ger också sinnesro. Men om du är orolig eller nervös inför operationen ska du prata med de yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården som vårdar dig. Du kan skriva ner de saker du oroar dig för när det gäller operationen. Att prata med en närstående eller vän kan också hjälpa dig att må bättre.

Uppdaterad 26.1.2024