Gå till sidans innehåll

Ischiassmärta - Hur ska jag motionera och träna?

Motion är en viktig del av behandlingen och rehabiliteringen vid ryggsjukdomar. Att kombinera motion med en genomgående förändring av levnadsvanorna ger ofta det bästa resultatet.

I dag ska personer med smärta i ryggen i de allra flesta fall inte vila i sängläge utan hellre röra på sig i den mån som smärtorna tillåter. Alla som har ont i ryggen har vanligen nytta av egna åtgärder för ta hand om sin rygg och rehabilitera den. Det här gäller också den lilla andelen ryggpatienter som behöver operativ behandling.

Mångsidig och regelbunden motion hjälper dig att hålla kroppen och de muskler som stödjer ryggen i gott skick. Då mår din rygg bättre. Genom motion är det möjligt att bromsa upp de förändringar som sker i ryggradsområdet när man blir äldre. Man kan ändå aldrig vara säker på att man inte råkar ut för smärta i ryggen även om man motionerar regelbundet.

De som har ont i ryggen tvekar ofta att börja motionera eftersom de är rädda för det ska göra ont. Daglig motion och lätta sysslor hjälper dock att få ryggen i skick. Om man låter bli att röra på sig blir musklerna svagare, vilket ofta leder till att smärtan blir utdragen. Till och med lite stretching eller en liten övning kan få dig att må bättre.

Träna upp din rörlighet

När man drabbas av plötslig smärta i ryggen eller ischiassmärta är det bäst att vänta tills den värsta smärtan går över. Därefter kan du börja röra på dig lugnt, till exempel genom att göra lätta rörlighetsövningar. Det hjälper dig att hitta eventuella spänningar i din kropp och känna efter hur du mår.

Därefter kan du småningom gå vidare till mer intensiva övningar efter hur du känner dig.

Uppdaterad 15.8.2018