Gå till sidans innehåll

Instruktioner för tänjning - nivå C5

Eftersom kroppens rörelse- och känselförmåga har försämrats, är det speciellt viktigt att tänja och vårda kroppens ställningar.

Ett av målen med rehabiliteringen är att du lär sig vilka saker som är viktiga att beakta i din vardag. Då kan du berätta för personerna som hjälper dig vilken typ av hjälp du vill ha.

Regelbunden tänjning och att du rör på dina leder förhindrar att ledrörelserna begränsas och att felställningar uppstår. Du kan göra tänjningar och rörelseövningar morgon och kväll vid sidan av dina vardagsrutiner.

Musklerna i dina armar fungerar delvis efter en ryggmärgsskada på nivån C5. Det är typiskt att armarna böjs vid armbågslederna och vrids utåt. Ställningsvården ser till att det inte uppstår rörelsebegränsningar i armbågslederna och underarmen, som gör det svårare att klara sig i vardagen.

Du behöver hjälp av en annan person för att kunna göra övningarna. Vem som helst kan hjälpa dig med dem, så länge råden här under följs. Då du tänjer lönar det sig att komma ihåg att du kanske inte känner den smärta som tänjningen kan förorsaka. Tänjningarna ska alltid göras försiktigt.

En ryggmärgsskada orsakar förändringar i många delar av funktionsförmågan. Du hittar instruktioner för egenvård från våra andra egenvårdsguider.

  • Bilderna har kopierats med separat tillstånd från den fritt tillgängliga webbplatsen www.physiotherapyexercises.com.

  • All images have been copied with permission from freely available exercise-prescribing software at www.physiotherapyexercises.com.

Syfte: Sträcker eller upprätthåller axelledernas, armarnas och handledernas rörlighet.

Instruktion: Stöd armarna åt båda sidorna. Håll armbågslerderna utsträckta och handflatorna nedåtvända. Lägg tyngder på handlederna.

Syfte: Tänjer och upprätthåller axellederna, armarnas och handledernas rörlighet.

Instruktion: Lägg fram dina armar och sätt kuddar under dem. Håll armbågslederna utsträckta och handflatorna neråtvända. Lägg tyngder på handlederna.

Syfte: Sträcker ut eller upprätthåller armbågsledernas rörlighet.

Instruktion: Ligg på rygg med armarna rakt utsträckta längs med din kropp. Lägg handduksrullar under dina armbågar och en vikt på handleden.

Syfte: Tänjer och upprätthåller underarmens rörlighet.

Instruktion: Ligg på rygg med överarmen mot underlaget. Be din assistent vrida din underarm fram och tillbaka så långt som det är möjligt.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller händernas rörlighet.

Instruktion: Be din assistent/terapeut att röra fingrarnas leder istället för dig och samtidigt hålla din handled böjd.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller vristernas rörlighet.

Instruktion: Ligg i din säng med fotsulorna mot sänggaveln och vristerna böjda. Lägg en kudde under vaderna, så att hälarna inte tar i underlaget.

Uppdaterad 27.2.2024