Gå till sidans innehåll

Instruktioner för tänjning - nivå C7-C8

Eftersom kroppens rörelse- och känselförmåga har försämrats, är det speciellt viktigt att tänja och vårda kroppens ställningar.

Ett av målen med rehabiliteringen är att du lär sig vilka saker som är viktiga att beakta i din vardag. Då kan du berätta för personerna som hjälper dig vilken typ av hjälp du vill ha.

Regelbunden tänjning och att du rör på dina leder förhindrar att felställningar uppstår och att dina ledrörelser begränsas. Du kan göra tänjningar och rörelseövningar morgon och kväll vid sidan av dina vardagsrutiner.

Eftersom fingrarnas muskler bara fungerar delvis, är det typiskt att det går att sträcka på fingrarna, men att det är svårare att aktivt böja dem. Därför är det viktigt att du sköter om rörligheten i fingrarnas leder också i böjningsriktningen.

Här har vi samlat några tänjningsövningar, som du kan göra hemma självständigt eller med hjälp av en assistent. Då du tänjer lönar det sig att komma ihåg att du kanske inte känner den smärta som tänjningen kan förorsaka. Tänjningarna ska alltid göras försiktigt.

En ryggmärgsskada orsakar förändringar i många delar av funktionsförmågan. Du hittar instruktioner för egenvård från våra övriga egenvårdsguider.

  • Bilderna har kopierats med separat tillstånd från den fritt tillgängliga webbplatsen www.physiotherapyexercises.com.

  • All images have been copied with permission from freely available exercise-prescribing software at www.physiotherapyexercises.com.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller knogarnas rörlighet.

Instruktion: Lägg handen på bordet med handleden och knogen böjd. Håll fingrarna raka, så att de pekar mot dig själv och knogen tänjs.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller handledens rörlighet.

Instruktion: Sitt i rullstolen och tänj handlederna med hjälp av rullstolens drivringar. Undvik full sträckning av fingrarna när handleden är böjd.

Syfte: Tänjer bröstmusklerna och upprätthåller bröstkorgens rörlighet.

Instruktion: Sitt i dörröppningen med överarmen på axelnivå och handflatan och underarmen mot dörrkarmen. Böj dig framåt och ta hjälp av dörrkarmen för att åstadkomma en tänjning.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller rörligheten i axelns bakre del.

Instruktion: Dra armbågen på den arm du tänjer mot motsatt axel.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller bröstkorgens, bröstryggens och nackens rörlighet.

Instruktion: Ligg på rygg med en kudde under bröstryggen och händerna bakom nacken.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller kroppens och höfternas rörlighet.

Instruktion: Ligg på mage. Lyft din bröstkorg genom att stöda dig på dina underarmar.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller höfternas rörlighet.

Instruktion: Ligg i din säng med benen i “grodställning”, det vill säga böjda vid knäna och med fotsulorna mot varandra. Lägg vid behov vikter på knäna.

Syfte: Tänjer eller upprätthåller vristernas rörlighet.

Instruktion: Ligg i din säng med fotsulorna mot sänggaveln och vristerna böjda. Lägg en kudde under vaderna, så att hälarna inte tar i underlaget.

Uppdaterad 27.2.2024