Gå till sidans innehåll

Stöd för foten som hjälp vid reumatiska sjukdomar

Olika fotstöd och skor kan göra det lättare att röra sig.

Stödsulor

Särskilt i de tidiga stadierna av reumatism används stödsulor för att förhindra felställningar och vävnadsskador. Om reumatismen har förändrat foten kan man också använda stödsulor för att skydda fötterna genom att fördela belastningen och avlasta de smärtsamma områdena.

Specialskor

Skornas uppgift är att skydda fötterna. En passlig och bra sko stöder fotens struktur och gör det lättare att röra sig. Om reumatismen har orsakat besvärliga felställningar i fot området och man inte i en vanlig butik hittar skor som gör det möjligt att röra på sig, kan man enligt behov få en betalningsförbindelse för antingen specialskor eller individuella ortopediska skor.

Ofta stöds foten av skorna under större delen av dagen, varvid muskelarbetet kan vara minimalt. Du kan träna de muskler som stöder foten.

Vrist- och knästöd

Vrist- och knästöd används för att stödja foten och rätta till fotens ställning och för att förhindra och korrigera felställningar i lederna. Stöden kan till exempel göra det lättare att gå eller lindra smärta. Vid reumatiska sjukdomar kan inflammationer, felställningar eller ledförändringar orsaka smärta som begränsar rörelse. Ett vrist- eller knästöd kan vara till hjälp.

Läs mer om vrist- och knästöd:

Kom ihåg att även göra de stärkande övningarna.

Uppdaterad 5.1.2024