Gå till sidans innehåll

Läkemedel för sexuell dysfunktion efter bukkirurgi

Man kan även få hjälp av olika läkemedel vid sexual dysfunktion efter bukkirurgi.

Flera sexualfunktionsproblem efter en bukoperation kan behandlas med läkemedel. Det är alltid läkaren som gör beslutet angående farmakologisk behandling och det är bra att diskutera sexualrelaterade frågor med läkaren till exempel på operationens eftergranskning. En sexualrådgivare kan ge tips och råd för användning av olika preparat.

Läkemedel för erektil dysfunktion

Det mest allmänna sättet att behandla erektil dysfunktion är läkemedel. För att orala läkemedel skall fungera behövs erektionsnerverna. Ifall dessa nerver skadats under operationen, kommer läkemedlen antagligen inte att ge tillräckligt med hjälp. Läkemedlet kan även ha biverkningar, så de lämpar sig inte för alla. Läkemedel som används lokalt är då ett alternativ. Till exempel en gel som appliceras vid urinrörets mynning och inverkar positivt på blodflödet i svällkropparna eller ett läkemedel som injiceras i penisskaftet och åstadkommer erektion även utan funktionerande nerver.

Östrogenpreparat

Brist på östrogen kan förorsaka ett brett spektrum av sexualrelaterade besvär hos kvinnor. Östrogenproduktionen minskar naturligt då kvinnan åldras, men ibland kan östrogenbrist bero på en gynekologisk operation eller behandling. Det är bra att alltid konsultera en läkare innan man påbörjar östrogenbehandling. Apoteket har ett brett utbud av lokalt verkande östrogenpreparat som kan hjälpa till med lokala vaginala symtom.

Uppdaterad 28.2.2024