Gå till sidans innehåll

Hjälpmedel för sex efter bukkirurgi

Efter bukkirurgi kan man underlätta utövandet av sex med hjälp av olika hjälpmedel.

Vid olika sexrelaterade besvär efter en bukoperation kan du få hjälp av olika hjälpmedel. Om du inte är bekant med hjälpmedel från tidigare, kan det vara att du behöver tid att vänja dig. Hjälpmedel kan dock vara ett bra alternativ till medicinsk behandling vid sexualfunktionsproblem.

För att uppnå och bibehålla en erektion finns det många olika hjälpmedel. Hjälpmedel kan användas vid sidan av erektionsläkemedel eller om läkemedlet av en eller annan orsak inte kan användas. Hjälpmedel kan köpas i affärer som är specialiserade på sexualhälsa.

Det är bra att lära sig att använda hjälpmedlen korrekt. Det rekommenderas också att använda glidmedel tillsammans med hjälpmedlen, så att huden inte tar skada. Du kan få handledning i användningen av hjälpmedel av en sexualrådgivare eller en fysioterapeut.

Penisring

Ifall du kan få erektion, men den blir kortvarig, kan du få hjälp av en penisring. Penisringen förhindrar blodet från att flöda bort från svällkropparna under erektionen. Ringen placeras vid basen av penis och kan även placeras bakom testiklarna. En bra och säker penisring är elastisk och tillverkad av till exempel silikon. Penisringen kan också hjälpa mot urininkontinens under sex.

Penisstöd

Ifall du kan få erektion, men den inte är tillräckligt stadig för att samlag skall lyckas, kan du få hjälp av ett så kallat penisstöd. Ett penisstöd placeras vid basen av penis för att stödja penis under en erektion. Ofta används den tillsammans med en penisring.

Penispump

En penispump kan användas som hjälp för att uppnå erektion. Med hjälp av ett undertryck får pumpen blodet att flöda till svällkropparna. Penisringen vid basen av penis förhindrar blodet från att flöda bort under erektionen.

Prostatastimulator

Med hjälp av en prostatastimulator kan prostatan stimuleras, vilket kan hjälpa till att bibehålla en varaktigare erektion. Oftast placeras stimulatorn i analöppningen.

Efter operationer som involverar gynekologiska organ, kan det förekomma känselbortfall och ärrvävnad eller torrhet i slemhinnorna på grund av hormonella förändringar. Olika hjälpmedel kan lindra dessa besvär. Hjälpmedel han skaffas i affärer som är specialiserade på sexualhälsa.

Det är bra att lära sig att använda hjälpmedlen korrekt. Det rekommenderas också att använda glidmedel tillsammans med hjälpmedlen, så att huden eller slemhinnorna inte tar skada. Du kan få handledning i användningen av hjälpmedel av en sexualrådgivare eller en fysioterapeut.

Vaginala dilatorer

Ifall vaginan blivit förkortad eller trängre till följd av operationen eller behandlingarna, kan dilatorer användas för att utvidga slidkanalen. Dilatation kan också göras med fingrarna, antingen ensam eller tillsammans med en partner. Glidmedel bör alltid användas i samband med dilatation och det skall inte göra ont. Dilatationsstavar kan erhållas som distribution av vårdmaterial från din vårdenhet. En bäckenbottenfysioterapeut kan ge handledning i användningen av dessa hjälpmedel.

Vibratorer

Ifall det förekommer känselbortfall i bäckenbotten efter operationen, kan du få hjälp av olika stimulatorer och vibratorer. En vibrator vibrerar och stimulerar känselsinnet. En stimulator kan fungera till exempel med tryckvågor och skapa ett sug i det känsliga intimområdet. En tryckvågsstimulator bör inte användas på irriterad hud.

Ibland kan känseln även vara mer sensitiv på operationsområdet. Ärrvävnaden kan vara öm och strama under sex. Även om smärtframkallande sex inte kan rekommenderas, kan bedövningsmedel provas för att underlätta sex.

Glidmedel gör sex mer njutningsfullt och kan rekommenderas för alla. Huden och slemhinnorna behöver alltid fukt vid sex. Glidmedel är ett bra sätt att skydda huden och slemhinnorna från friktion och eventuella sår. Det lönar sig att använda glidmedel vid smekning av alla kroppsdelar då man använder händer, könsorgan eller hjälpmedel.

Glidmedel kan användas även vid olika sexrelaterade problem. Om slemhinnorna känns torra eller ingen sädesvätska längre utsöndras efter operationen, är glidmedlet en särskilt viktig del av sexet.

Det finns olika sorters glidmedel. Silikonbaserade glidmedel är oftast tåliga och säkra att använda, men bör tvättas bort efter användning. Ett vattenlösligt glidmedel lämpar sig bättre mer för känslig hud, men måste vanligen appliceras oftare. Oljor kan också användas, men på könsorganen håller de inte så bra och kan göra kondomen skör.

Glidmedel kan köpas i välsorterade livsmedelsbutiker, på apotek och i affärer som är specialiserade på sexualhälsa.

Ärr som bildats till följd av operationen eller till exempel en stomi kan påverka den yttre självbilden och medföra till exempel känsla av skam. Även om dessa känslor vanligtvis planar ut med tiden, kan den sexuella självkänslan förbättras om man döljer ärren. Med hjälp av olika accessoarer kan man täcka ärr eller en stomi. Dessutom kan accessoarerna hjälpa till med sexuell upphetsning.

Ifall stomin stör under sex, kan den döljas med underkläder eller med en lämpande tygtub eller ett bälte, som samtidigt hjälper påsen att hållas på plats. Stomipåsen kan också bytas ut mot en mindre intimpåse. Du kan även vika påsen eller tejpa den mindre.

Mer om olika hjälpmedel kan du läsa i Pussin kanssa pedissä- guiden.

Uppdaterad 28.2.2024