Gå till sidans innehåll

Att röra på sig efter en bypassoperation

Daglig motion är en viktig del av rehabiliteringen efter en bypassoperation.

Motion

  • påskyndar återhämtningen efter en bypassoperation

  • hjälper bypasstransplantaten att hållas öppna.

Observera att detta är en allmän guide för rehabilitering efter en bypassoperation. Följ alltid i första hand de individuella anvisningar du fått, eller fråga vid behov en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården om vilka anvisningar som är lämpliga för dig.

Efter operationen börjar du röra på dig så tidigt som möjligt, beroende på dina egna resurser. Att komma igång tidigt och effektivering av andningen främjar återhämtningen och förebygger komplikationer efter en bypassoperation. Läs mer om att komma igång och andningsövningar i guiderna i Rehabiliteringshuset.

Vid en bypassoperation öppnas bröstbenet. Smärtan och spänningen som orsakas av operationen kan förändra hållningen och försvåra axelledernas funktion och andningen.

Syftet med rörelseövningarna är att

  • ta hand om hållningen

  • öka rörligheten i axellederna och bröstkorgen

  • underlätta andningen.

Rörelseövningar inleds på sjukhuset och bör fortsätta i hemmet tills bröstbenet har förbenats, dvs. i ca 2–3 månader. Läs mer om övningarna och hur du gör dem via länken nedan. Du kan också skriva ut PDF-anvisningen med rörelseövningarna.

Motion har en gynnsam effekt på de flesta riskfaktorerna för kranskärlssjukdom och förhindrar därmed att kärlen blir förträngda på nytt. Mångsidig motion rekommenderas efter en bypassoperation. Lätta hushållssysslor, såsom matlagning, dammtorkning och diskning är också bra sätt att bli mer aktiv i vardagen. Läs mera om nyttan av motion för hjärtat, de saker som ska beaktas när man motionerar och att öka motionen efter en bypassoperation via länkarna nedan.

Det är viktigt att behandla en kranskärlssjukdom, eftersom en bypassoperation inte botar kranskärlssjukdomen. Du kan påverka kranskärlssjukdomens fortskridande och ditt eget välbefinnande genom dina levnadsvanor, såsom genom

  • rökfrihet

  • regelbunden motion

  • en hjärtvänlig kost

  • minskad stress

  • tillräcklig sömn.

Läs mer om kranskärlssjukdom och motion vid behandling av kranskärlssjukdom.

Du kan läsa mer om andra livsstilsrelaterade frågor via länkarna nedan.

Sexuell aktivitet är tillåten efter operationen. Välj de former av sexuellt umgänge som passar dig. Läs mer om sex efter en bypassoperation på Hjärtförbundets webbplats.

Det finns olika typer av stöd- och rehabiliteringstjänster beroende på din situation och dina behov. Rehabiliteringen är gratis. Läs mer om de olika rehabiliteringstjänsterna och kamratstöd som finns tillgängliga för personer med hjärtsjukdom via länken nedan.

Uppdaterad 2.5.2023