Gå till sidans innehåll

Hur gör jag andningsövningar efter operationen?

Upprätt läge, motion och andningsövningar förbättrar andningen och förebygger bland annat infektioner i lungorna.

Andningsövningar har positiva effekter på återhämtningen efter en operation. Efter operationen kan de hjälpa dig att slappna av och lindra smärtan i operationsområdet. Övningarna kan bidra till att minska slembildningen och förbättra lungventilationen, dvs. luftflödet in i och ut ur lungorna.

Du kan börja med andningsövningar direkt efter operationen, om du inte har fått några andra instruktioner. Om det behövs kan du be om mer smärtstillande läkemedel för att hjälpa dig att andas djupt, göra andningsövningar och hosta.

Se mer detaljerade anvisningar för andningsövningar:

Undvik onödig tid i sängen efter operationen. Sätt dig upp och sitta vid sängkanten eller på en stol för att hjälpa dina lungor att fungera bättre och för att främja återhämtningen från operationen. 

Läs tips om hur du hittar lämpliga ställningar i Rehabiliteringshuset:

Efter operationen ska andningen vara fri och smärtfri. Efter operationen ska du testa om du kan andas effektivt:

Om du har svårt att andas när du rör dig efter operationen kan du använda Rehabiliteringshusets anvisningar för att hjälpa dig att andas lättare:

Efter operationen förekommer det ofta slembildning, som uppträder i form av rosslande luftvägar, men som också kan förbli obemärkt.

Att röra på sig, andningsövningar och hosta eller stötning är bra sätt att minska slembildningen.

Om operationssåret ligger på buken eller bröstkorgen kan du stödja såret med händerna eller en kudde medan du hostar eller stöter.

Efter operationen kan andningsövningarna även utföras med mottrycksövningar eller maximal inandningsövning. Det finns olika verktyg för övningarna. Du får vägledning för att använda lämplig övningsutrustning av din vårdinstans.

Andningsövningar kan också hjälpa till att lindra smärta och illamående. Det är värt att experimentera för att se vilka metoder som fungerar för dig.

Uppdaterad 3.9.2021